(FOTO) Biserica din Burla s-a făcut scrum în urma unui incendiu violent

Biserica cu hramul „Sf. Dumitru”, din comuna suceveană Burla, s-a făcut scrum în urma unui incendiu violent care a cuprins lăcașul de cult în noaptea de luni spre marți. Pompierii s-au luptat ore întregi cu flăcările, care s-ar fi putut extinde și la prăznicar, clopotniţă, dar şi la două gospodării învecinate.

incendiu biserica Burla (9)

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU ”Bucovina” Suceava, plt.adj. Alin Găleată, militarii Detaşamentelor de Pompieri Rădăuţi şi Suceava şi ai Gărzii de Intervenţie Siret, împreună cu lucrătorii Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă ale localităţilor Milişăuţi şi Volovăţ, au intervenit cu opt autospeciale şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la Biserica cu hramul „Sf. Dumitru”, din comuna Burla.

”La sosirea echipajelor, ardeau violent acoperişul şi interiorul bisericii, existând pericolul de propagare la prăznicar, clopotniţă, dar şi la două gospodării învecinate. Biserica era construită din lemn, cu învelitoare din tablă şi pereţii izolaţi cu polistiren, ceea ce a favorizat dezvoltarea şi propagarea incendiului cu rapiditate”, a precizat Găleată.

El a menționat că incendiul, anunțat la jumătate de oră după miezul nopții, a fost lichidat la ora 6:00.

”Au ars acoperişul şi pereţii bisericii, pe o suprafaţă de aproximativ 450 de metri pătraţi. Au mai ars obiecte de mobilier, tâmplărie din PVC, obiecte bisericeşti, arhiva şi biblioteca parohiei.

Flăcările au degradat învelitoarea din tablă, instalaţia electrică, instalaţia de sonorizare, aparatură electronică, covoare şi alte bunuri.

Pentru îndepărtarea elementelor de construcţie afectate de flăcări, în sprijinul pompierilor militari a acţionat un buldoexcavator al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Burla”, a arătat Găleată.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un conductor electric defect sau neizolat corespunzător.

”Din fericire, nu s-au înregistrat victime omeneşti, iar pompierii au salvat clădirea prăznicarului, clopotniţa şi cele două gospodării învecinate”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava. (I.L.)

Foto credit: Doru Clipa

loading...