Fotbal, Preliminarii Euro 2008 : 12 echipe sunt deja calificate. Miercuri le aflam pe celelalte 4!


Intră acum și în grupul de

“Razboiul” este aproape de ultimul act. Penultima etapa a preliminariilor Campionatului European a trecut si, odata cu ea, situatia în cele sapte grupe s-a clarificat în mare parte. Din fericire pentru România, înfrângerea de la Sofia este irelevanta, baietii nostri fiind deja calificati la turneul final din vara anului viitor. Odata cu noi, s-au calificat si olandezii, într-un mod însa deloc fericit, printr-o victorie chinuita si huiduita, la Rotterdam, cu modestul dar ambitiosul Luxemburg. Sa vedem însa care este situatia în celelalte grupe si ce echipe au obtinut deja biletele pentru Austria si Elvetia.

În Grupa A, Polonia a obtinut prima calificare din istorie. Pentru locul secund se lupta nu mai putin de trei echipe: Portugalia, Finlanda si Serbia. Favoriti sunt lusitanii care, daca nu vor pierde miercuri, acasa, cu Finlanda, vor obtine biletele. O victorie a nordicilor ar complica însa mult calculele, în cursa intrând si Serbia, care se va vedea nevoita sa învinga, în fata propriilor fani, nationala Poloniei.

Grupa B este rezolvata. Victoria italienilor de pe “Hampden Park” a fost decisiva în acest sens, eliminând Scotia si calificând Italia si Franta. Campionii mondiali au un punct în fata celor pe care i-au învins vara trecuta în Germania si de jucat miercuri, pe teren propriu, cu Insulele Feroe, motiv pentru care Toni&Co. vor termina cel mai probabil pe primul loc.

Victoria incredibila a Turciei de pe “Ulleval” din Olso a complicat calculele în Grupa C. În timp ce Grecia este deja calificata, având sansa sa îsi apere trofeul cucerit în Portugalia, turcii si norvegienii vor tremura în ultima etapa. Elevii lui Terim au un punct avans si, daca vor învinge, pe teren propriu, Bosnia, vor obtine biletele. Scandinavii joaca în Malta si sunt obligati sa învinga.

Totul e clar în Grupa D. Deja calificati, nemtii si cehii s-au distrat sâmbata seara, învingând Cipru, respectiv Slovacia. Cele doua echipe se afla la egalitate de puncte, cehii având avantajul meciurilor directe.

Incredibil, dar adevarat! Israelul a dovedit ca are onoare si a scos practic din carti nationala Rusiei. Beneficiara directa – Anglia. Cu toate acestea, Grupa E nu este înca rezolvata. Miercuri, ex-sovieticii probabil vor învinge în Andorra, fortându-i pe elevii lui McClaren sa nu piarda, pe “Wembley”, cu lidera Croatia, deja calificata. Un egal i-ar duce mai departe pe britanici, având avantajul meciurilor directe în fata rusilor.

Învingând Suedia la scor, Spania a obtinut calificarea la Europene. Cu toate acestea, Grupa F înca se mai joaca. Suedia are nevoie de un egal, acasa, în fata Letoniei. În cazul unei înfrângeri, surpriza Irlanda de Nord va putea obtine locul secund, dar numai daca va învinge pe pamânt iberic, miercuri. Sanse slabe, ce-i drept. Dar, sa nu uitam ca aceiasi nord-irlandezi i-au învins pe elevii lui Aragones si în toamna anului trecut.

Echipe calificate deja la Euro 2008: Austria si Elvetia  (tari organizatoare), Polonia, Italia, Franta, Grecia, Cehia, Germania, Croatia, Spania, România si Olanda. 


Intră acum și în grupul de