Procurorii suceveni au stabilit mecanismul prin care o bancă din Rădăuţi a fost înşelată cu 1,6 milioane de lei de oameni de afaceri locali


Intră acum și în grupul de

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au trimis în judecată trei administratori de firmă Viorel Hura, Liviu Olărean şi Daniel Iliuţ, pentru înşelăciune şi uz de fals, a administratorilor de firmă Daniel Coroamă, Ioan Carcea şi Corneliu Gavril Iliuţ, pentru complicitate la aceste infracţiuni, dar şi pe consilierul de clienţi retail al unei bănci din Rădăuţi Doruţ Ionel Hurjui pentru abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

bani salariu

Astfel, procurorii susţin că Hurjui, în calitate de angajat la unei bănci comerciale Sucursala Rădăuţi, în mod repetat, în perioada, decembrie 2008 – februarie 2009, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiilor de serviciu prin întocmirea unor acte în fals, în sensul că a consemnat în contractele de credit verificări fictive, fapte ce au avut ca rezultat obţinerea unor credite în mod injust de către Hura, Olărean şi Iliuţ , care nu au fost restituite, producând unităţii bancare un prejudiciu în valoare de 1.604.670 lei, nerecuperat.

Anchetatorii au arătat că Doruţ Ionel Hurjui, în calitate de consilier client retail în cadrul Sucursalei Rădăuţi a unei bănci comerciale  a înaintat spre aprobare la data de 19.12.2008 un credit de investiţii în valoare de 400.000 lei societăţii S.C. D. SRL,  la data de 12.02.2009 un credit de investiţii în valoare de 586.670 lei societăţii S.C. V.S. SRL, iar  la data de 16.02.2009 un credit de investiţii în valoare de 618.000 lei societăţii S.C. O.C. SRL, fără a propune şi, ulterior, fără a constitui garanţii de risc scăzut, în condiţiile în care normele bancare prevedeau obligaţia de a constitui garanţii în proporţie de 130%.

Procurorii au mai stabilit că apoi, Hura în calitate de administrator al SC V.S. SRL, a obţinut în 06.02.2009 de la aceeaşi banca comercială – Sucursala Rădăuţi, un credit în valoare de 586.670 lei, în baza unor acte false, emise de către SC V. SRL, credit care nu a mai fost restituit, prejudiciind banca cu suma respectivă. Şi Liviu Olărean,  în calitate de administrator al SC O. C. SRL, a obţinut în data de 16.02.2009, de la aceeaşi banca comercială – Sucursala Rădăuţi, un credit în valoare de 618.000 lei, în baza unor acte false, emise de către SC V. SRL şi SC A. SRL, credit care nu a mai fost restituit, prejudiciind banca cu suma respectivă, în timp ce Daniel Iliuţ, în calitate de administrator al SC D. SRL, a obţinut în data de 18.12.2008 de la aceeaşi banca comercială – Sucursala Rădăuţi, un credit în valoare de 400.000 lei, în baza unor acte false, emise de către SC E.C. SRL şi SC A. SRL, credit care nu a mai fost restituit, prejudiciind banca cu suma respectivă.

Ancheta a evidenţiat că în scopul obţinerii acestor credite Corneliu Gavril Iliuţ, în calitate de administrator al SC E.C. SRL în perioada octombrie – noiembrie 2008, a emis în fals, trei facturi fiscale, pe care le-a înmânat lui Daniel Iliuţ , cu scopul de a le folosi pentru inducerea în eroare a funcţionarilor băncii comerciale mai sus amintite şi obţinerii, în mod injust, a unor credite pe care în alte condiţii nu le-ar fi obţinut şi pe care ulterior le-a obţinut şi nu a restituit banii, prejudiciind banca cu suma de 400.000 lei.

Totodată, Daniel Coroamă, în calitate de administrator al SC A. SRL a emis în fals, în mod repetat, mai multe facturi fiscale, pe care le-a înmânat lui Hura şi Olărean, cu scopul de a le folosi pentru inducerea în eroare a funcţionarilor băncii şi obţinerii, în mod injust, a unor credite pe care în alte condiţii nu le-ar fi obţinut şi pe care ulterior le-au obţinut şi nu le-au restituit prejudiciind banca cu sumele respective.

Anchetatorii mai susţin că Ioan Carcea,  în calitate de în calitate de administrator al SC V. SRL a emis în fals, în mod repetat, mai multe facturi fiscale, pe care le-a înmânat lui  Olărean şi Daniel Iliuţ, cu scopul de a le folosi pentru inducerea în eroare a funcţionarilor băncii şi obţinerii, în mod injust, a unor credite pe care în alte condiţii nu le-ar fi obţinut şi pe care ulterior le-au obţinut şi nu le-au restituit prejudiciind banca cu sumele respective, credite care nu a mai fost restituite.

Cazul urmează să fie judecat de Judecătoria Rădăuţi.(N.B.)


Intră acum și în grupul de