Compania britanică Vast Resources, ce extinde explorările în judeţul Suceava: Sperăm ca zona Iacobeni-Mănăilă să cunoască o dezvoltare majoră


Intră acum și în grupul de

Preşedintele şi directorul executiv al companiei britanice Vast Resources, Andrew Prelea, a anunţat, luni că îşi doreşte ca prin extinderea duratei de viaţă a minei polimetalice de la Mănăila şi prin extinderea explorărilor întreaga zonă Iacobeni-Mănăilă în sine să cunoască o dezvoltare majoră.

Compania britanică Vast Resources a anunţat, luni, că începe din această lună noi lucrări de prospectare a carierei de la Mănăilă pe o suprafaţă adiţională de 1.323 km² cu scopul de a extinde durata de viaţă a acestei mine şi continuare exploatărilor atât în subteran cât şi suprateran.

Photo By ZiaVey Photography (www.ziavey.ro)
Photo By ZiaVey Photography (www.ziavey.ro)

Vast Resources precizează într-un comunicat de presă că a obţinut extensia licenței de explorare de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a cerceta potențialul mineral al unei suprafețe adiționale de 1.323 km².

Sursa citată subliniază că alegerea de a mări zona de explorare a fost rezultatul unei analize atente asupra datelor istorice înregistrate până acum, care au indicat o extindere a minereurilor polimetalice în nord-vestul şi sud-estul carierei.

Compania britanică îşi propune, în următorii ani, să dezvolte mina de la Mănăilă atât suprateran, cât şi în subteran.

„Ceea ce ne dorim este să reuşim să extindem durata de viață a minei de la Mănăilă cât mai mult posibil. Pentru companie, acest lucru se traduce printr-o serie de investiţii substanţiale atât în infrastructura minei şi a ceea ce este în jurul acesteia, cât şi în ceea ce priveşte forţa de muncă de aici. Politica Vast Resources de a colabora cu furnizori locali rămâne şi ea valabilă, astfel că sperăm ca zona Iacobeni-Mănăilă în sine să cunoască o dezvoltare majoră,” a declarat Andrew Prelea, preşedinte şi director executiv al Vast Resources.

În 2016, Vast Resources a anunţat investiţții majore în România pentru acest an şi îşi propune să construiască la Mănăilă o instalaţie de flotaţie modernă şi un laborator care va fi situat chiar în apropierea ansamblului minier, pentru ca operaţiunile de exploatare să fie optimizate, se menţionează în comunicat.

Compania Vast Resources a fost fondată la sfârşitul anului 2005, având ca obiect de activitate explorarea zăcămintelor minerale din Zimbabwe şi Africa de Sud, iar în completarea activităţii din Africa, în mai 2013, Vast Resources şi-a îndreptat atenţia către România, în vederea dezvoltării strategiei de business.

Compania utilizează cea mai nouă tehnologie de explorare, cum ar fi software-ul de gestionare a datelor spaţiale, vizualizare 3D, noile tehnici de modelare geofizice, geochimie şi elemente de managementul riscului, care au scopul de a susține proiectele în procesul de dezvoltare pe termen lung. (N.B.)


Intră acum și în grupul de