Peste 200 de metri cubi de material lemnos, confiscați de polițiștii suceveni în cadrul unei acțiuni de combatere a delictelor silvice


Intră acum și în grupul de

Polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice Suceava și cei din structurile de ordine publică din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti, inclusiv cei din mediul rural, împreună cu reprezentanţii Gărzii Forestiere Suceava şi ai Direcţiei Silvice Suceava, au desfăşurat în perioada 26-28 aprilie 2016, o acţiune pe linia prevenirii tăierii, transportului, prelucrării şi comercializării ilegale a materialului lemnos.

Într-un comunicat transmis de IPJ Suceava se arată că au fost executate 117 controale la societăţi comerciale, persoane fizice autorizate sau în teren şi în fondurile forestiere. De asemenea, au fost verificate 288 de vehicule care transportau material lemnos.

copaci taiati (2)

”În cadrul acţiunii au fost constatate șapte infracţiuni la regimul silvic. Au fost aplicate 149 sancţiuni contravenționale, în valoare totală de  68.637 lei.

De asemenea, au fost confiscaţi 238 m.c. material lemnos, în valoare totală de peste 100.000 lei”, informează sursa citată.

În comunicat se mai arată că în prima zi de controale, la ora 12.00, polițiștii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, în cooperare cu specialiști ai Gărzii Forestiere Suceava, au oprit pentru control pe DJ 176, pe raza comunei Vama, autovehiculul condus de un bărbat din comuna Slatina, care transporta 8,48 m.c. lemn rotund de esență rășinoase, fără documente legale.

”Pe timpul deplasării către Ocolul Silvic Frasin, în vederea inventarierii materialului lemnos transportat ilegal, echipa de control a oprit pentru control, o altă autoutilitară, condusă de un bărbat din comuna Cornu Luncii, care nu deținea documente de însoțire sau proveniență pentru 4,00 m.c. cherestea. În cauză s-a dispus sancţionarea contravenţională a celor doi conducători auto pentru încălcarea prevederilor Legii nr.171/2010, cu amendă în cuantum de 3.000 lei pentru bărbatul din comuna Slatina și în cuantum de 2.000 lei, pentru cel din comuna Cornu Luncii, iar materialul lemnos în valoare de circa 4.240 lei, a fost confiscat și predat în custodie Ocolului Silvic Frasin”, informează IPJ Suceava.

Totodată, sursa citată  mai arată că în baza datelor şi informaţiilor deţinute, o echipă mixtă de control, formată din  poliţiști din cadrul I.P.J. Suceava în cooperare cu specialişti silvici din cadrul Gărzii Forestiere Suceava şi delegaţi ai Direcţiei Silvice Suceava, au identificat pe terenul aparţinând unei femei din  comuna Valea Moldovei, jud. Suceava, cantitatea de 197,54 m.c. cherestea răşinoase, fără documente de provenienţă.

”În cauză s-a dispus ridicarea în vederea confiscării şi predarea în custodia Ocolului Silvic Mălini, a cantităţii de 197,54 m.c. cherestea răşinoase, în valoare de 98.770 lei până la finalizarea cauzei.

Cercetările sunt continuate de Biroul de Combatere a Delictelor Silvice în vederea stabilirii provenienţei materialului lemnos utilizat la debitarea cherestelei, a împrejurărilor în care a fost depozitat materialul lemnos şi tragerii la răspundere a tuturor celor vinovaţi. Activitatea poliţiştilor a beneficiat de sprijinul logistic al Direcţiei Silvice Suceava – O.S. Mălini şi a unui delegat al Gărzii Forestiere Suceava”, se mai menționează în comunicatul IPJ Suceava.

Poliţiştii atrag atenţia asupra respectării legislaţiei în domeniul silvic, acţiuni şi controale în vederea celor care comit delicte silvice urmând a fi desfăşurate şi în perioada următoare în vederea identificării şi tragerii la răspundere a celor care încalcă normele în vigoare.


Intră acum și în grupul de