Potrivit unui sondaj al Centrului de Diagnoza Comunitara sucevenii au ceva habar de Legea Lustratiei


Intră acum și în grupul de

Centrul de Diagnoza Comunitara Suceava a efectuat luna aceasta un sondaj de opinie privind perceptia publica asupra implicatiilor Legii Lustratiei si gradul de vizibilitate a proiectului „Împreuna pentru democratie”, în municipiile Suceava si Câmpulung Moldovenesc si orasul Gura Humorului, concluzia fiind ca sucevenii au auzit de aceasta lege. Totusi, în urma interpretarii rezultatelor sondajului, organizatorii au precizat ca „cetateanul este plafonat” iar dezinteresul aratat de populatie fata de cea ce se întâmpla în jur arata si o lipsa de educatie civica.

Sondajul, care a inclus un numar de 11 întrebari, a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 520 subiecti din Suceava, 350 din Câmpulung Moldovenesc si 300 din Gura Humorului, selectia fiind aleatorie.

Potrivit chestionarului 62,31 la suta din respondenti si-au aratat interesul pentru aspectele vietii politice românesti, în timp ce 32,14 la suta au precizat ca nu-i preocupa acest lucru, restul raspunzând cu „nu stiu” sau nu au vrut sa raspunda.

La întrebarea cât de informati considerati ca sunteti cu privire la viata politica româneasca actuala, 58,21 la suta de considera bine informati, 4,27 la suta foarte bine informati, 21,88 au raspuns „putin informat”, un procent de 2,22 a recunoscut ca nu sunt deloc informati, iar restul de 13, 42 la suta nu au raspuns.

Un procent de 84,27 la suta dintre sucevenii, câmpulungenii si humorenii chestionati cred ca schimbarea regimului comunist cu cel democratic a fost benefic, un procent de 7,18 nu sunt de aceeasi parere iar 8,55 la suta nu au raspuns. De asemenea, un procent de 48,63 la suta considera ca regimul comunist a fost unul daunator, pentru 13,16 la suta a fost foarte daunator, pentru 11,71 a fost indiferent, pentru 3,16 la suta a fost benefic, pentru 0,34 la suta a fost foarte benefic iar 22,99 nu au raspuns.

Un procent de 80,85 la suta din respondenti cred ca functiile de conducere nu trebuie sa fie ocupate de persoane ce au detinut posturi de decizie în regimul comunist, iar un procent de 58,12 la suta spun ca au auzit de Legea Lustratiei. Dintre cei care au auzit de aceasta lege, 49,71 la suta cred ca legea se refera la politicienii din vechiul regim, 31,32 la suta spun ca prin aceasta reglementare se interzice detinerea de functii celor care au avut asa ceva în regimul comunist iar 13,97 la suta spun ca este vorba despre fostii securisti.

Legea lustratiei este utila, spun 38,01 din cei chestionati, un sfert din cei întrebati spun ca reglementarea sprijina formarea unei noi clase politice, pentru 8,43 la suta legea este o reparatie morala pentru cei care au suferit în perioada comunista iar 7,79 la suta spun ca a fost propusa prea târziu pentru a mai schimba ceva.

Cât priveste proiectul „Împreuna pentru democratie” 47,26 la suta au afirmat ca au cunostinte despre proiect în timp ce 42,91 la suta precizeaza ca nu.

Campania de informare publica despre Legea Lustratiei în cadrul proiectului „Împreuna pentru democratie” a fost finantata de Camera Deputatilor, ce are în curs de dezbatere aceasta lege ce a fost votata deja de Senat.

Centrul de Diagnoza Comunitara Suceava va întocmi un raport ce va cuprinde si rezultatele sondajului si îl va înainta Camerei Deputatilor.        


Intră acum și în grupul de