Petre Tobă: Jumătate din posturile de poliţie din judeţul Suceava au doi lucrători. 24 de funcţii de conducere vacante în judeţ, 15 fiind ocupate cu împuternicire


Intră acum și în grupul de

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, susţine că în Inspectoratul de Poliţie al judeţului Suceava deficitul de personal va fi acoperit în mare măsură prin atragerea a 55 de noi poliţişti în urma concursului organizat de Poliţia Română şi arată că din cele 24 de funcţii vacante, în 15 cazuri atribuţiile sunt îndeplinite prin împuternicire.

politie (1)

Răspunzând unei întrebări a deputatului de Suceava Ioan Bălan privind situaţia de la conducerea IPJ Suceava şi a deficitului de personal, în special în mediul rural, ministrul Petre Tobă arată că în judeţ în doar 6,12 la sută din posturile de poliţie există doar un singur poliţist, în timp ce doi poliţişti sunt în 44, 89 la sută din posturi.

El menţionează că în urma concursului organizat de Poliţia Română pentru încadrarea din sursă externă de poliţişti, judeţului Suceava i s-a repartizat numărul de 55 de posturi, astfel încât zece posturi de poliţie vor primi încă un lucrător, astfel încât să nu mai existe nici un post de poliţie cu un singur lucrător.

În ceea ce priveşte posturile de conducere, în Poliţia judeţului Suceava sunt vacante 24 de posturi, iar în 15 atribuţiile sunt îndeplinite prin împuternicire, a adăugat ministrul, care precizează că în prezent două posturi sunt în procedură de ocupare, iar alte două vor fi ocupate prin demersuri în acest sens.

Ministrul de Interne mai arată că, în ceea ce priveşte modalităţile de stimulare a noilor angajaţi ai Poliţiei Române să ocupe posturi în mediul rural, că marea concurenţă la concursul de angajări arată că locurile de muncă din mediul rural sunt atractive.

„Numărul mare de candidaţi înscrişi la concursul organizat pentru ocuparea posturilor prin recrutare din sursă externă/reîncadrare ca poliţist, care au fost consiliaţi cu privire la faptul că îşi vor desfăşura activitatea în mediul rural pentru o perioadă de cel puţin trei ani constituie garanţia asumării condiţiilor înregistrate în prezent şi atractivităţii locurilor de muncă, atât din punctul de vedere al remunerării, cât şi al autorităţii impuse de exerciţiul funcţiei publice cu statut special”, explică Petre Tobă.

Totodată, el evidenţiază că legislaţia privind statutul poliţistului creează o diferenţiere sub aspectul modificării raporturilor de serviciu între personalul încadrat direct, din sursă externă, şi personalul care absolvă o instituţie a MAI, iar doar pentru prima categorie fiind instituită obligaţia de a nu fi mutat, delegat, detaşat sau transferat timp de trei ani de la numirea în funcţie.

 

Tobă menţionează că în ceea ce priveşte ocuparea funcţiilor de şef şi de adjunct al şefului IPJ Suceava, acestea se vor face în baza legislaţiei în vigoare. (N.B.)


Intră acum și în grupul de