Metode „militiste” intr-un „caz singular” la IPJ in care un politist sucevean a batut fara mila un barbat


Intră acum și în grupul de

IPJ Suceava se dezice de metodele „militiste” ale sefului Biroului Investigatii Criminale din Politia Suceava, Ioan Halaicu, facând joi, precizarea „ca acesta este un caz singular semnalat în cadrul unitatii de politie, iar conducerea IPJ Suceava nu tolereaza astfel de comportamente prin care sunt semnalari ale încalcarii deontologiei profesionale”. Aceasta precizare, privind „cazul singular”, a venit dupa ce în presa locala si centrala a aparut un filmulet de 30 de secunde în care comisarul Ioan Halaicu îl loveste fara mila, cu bastonul din dotare pe un barbat originar din Hunedoara, adus la sediul Politiei din Suceava pentru efectuarea unei anchete, si care urla de durere, în urma loviturilor primite si spune ca nu este vinovat.

­

­
­Acest episod a avut loc în primavara acestui an, chiar în biroul comisarului Halaicu, hunedoreanul fiind adus la sediul Politiei, împreuna cu alte doua persoane, dupa ce reprezentantii unui magazin din Suceava i-au reclamat pe cei trei pentru ca ar fi încercat sa-i însele la rest.

Cel care a surprins imaginile le-a distribuit ulterior si sefilor ofiterului. Acestia au sesizat Parchetul de pe lânga Curtea de Apel Suceava, care a demarat cercetari împotriva comisarului Ioan Halaicu.  

Potrivit IPJ Suceava, pe data de 18 septembrie 2006, comanda IPJ Suceava a fost sesizata despre faptul ca un lucrator al Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Suceava ar avea un comportament abuziv în efectuarea cercetarilor, fiind pus la dispozitie un CD reprezentând imagini filmate cu un telefon mobil.

„În baza dispozitiei sefului IPJ Suceava, a fost initiata de urgenta procedura cercetarii prealabile în acest caz, pentru clarificarea acestor aspecte. Chiar în aceeasi zi materialul a fost înaintat, conform competentei, catre Parchetul Curtii de Apel Suceava, întrucât din vizionarea imaginilor, se constata faptul ca, la data de 31.05.2007, lucratorul de politie a avut un comportament abuziv în timpul audierii unei persoane. În baza sesizarii Parchetului de pe lânga Curtea de Apel Suceava, unde se afla si în prezent, în curs de instrumentare aceasta cauza penala, la data de 25.09.2007 cercetarea prealabila dispusa în cadrul unitatii noastre de politie a fost suspendata, conform legii, pâna la solutionarea definitiva a dosarului” se precizeaza într-un comunicat de presa al IPJ Suceava, unde se mai adauga ca, în conformitate cu prevederile statutului politistului, pâna la solutionarea cauzei IPJ Suceava nu poate dispune nici o masura administrativa, însa în situatia în care se va dispune punerea în miscare a actiunii penale si sesizarea instantei de judecata în legatura cu savârsirea vreunei fapte penale, politistul urmeaza sa fie pus la dispozitia unitatii.  ­


Intră acum și în grupul de