Surpriză la iniţierea unui proiect european: Chilia lui Daniil Sihastru nu are un proprietar legal

Chilia lui Daniil Sihastru nu are un proprietar legal, fapt constatat recent când Primăria Putna a început să lucreze la documentaţia unui proiect cu finanţare europeană pentru restaurarea şi amenajarea zonei în care se află chilia.

Chilia_lui_Daniil_Sihastrul_commons.wikimedia.org
Chilia lui Daniil Sihastrul sursa foto commons.wikimedia.org

Primarul comunei Putna, George Coroamă, a declarat că a iniţiat un proiect cu finanţare europeană pentru restaurarea, amenajarea şi protejarea zonei chiliei lui Daniil Sihastrul, zonă care a fost afectată de inundaţiile din 2008 şi 2010.

Primarul a spus că monumentul nu are nici un proprietar legal şi că pentru promovarea proiectului este necesar să existe documente legate de proprietate.

Pentru a soluţiona problema, prefectul Constantin Harasim, a convocat, marţi, o şedinţă la Prefectură la care au participat reprezentanţi ai mai multor autorităţi.

Harasim a declarat după şedinţă că proiectul cu finanţare europeană a fost iniţiat de Primăria Putna şi este susţinut de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor.

El a arătat că în cazul chiliei lui Daniil Sihastrul, obiectiv de patrimoniu, aceasta ar aparţine de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, dar că Arhiepiscopia nu are nici un document de proprietate. Prefectul a precizat că chilia nu este revendicată de o altă parte şi că în aceste condiţii aparţine Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

Totodată, prefectul a spus că terenul din zona chiliei aparţine Primăriei Putna.

Potrivit acestuia, pentru acest proiect se iau în calcul două variante, una în care la proiect se va alătura şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, iar a doua variantă este să fie executat proiectul doar pe terenul care aparţine Primăriei Putna.

Chilia lui Daniil Sihastrul, o grotă săpată într-o stâncă de pe valea pârâului Viţău, în care a locuit ca pustnic Cuviosul Daniil Sihastrul, este inclusă în Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava din anul 2004.

Aceasta se află la circa 1,5 kilometri de mănăstirea Putna.

Daniil Sihastrul ar fi locuit circa 20 de ani în această chilie.

El ar fi săpat cu dalta într-o stâncă înălţată deasupra văii Viţăului un paraclis cu trei despărţituri, pronaos, naos şi altar, iar dedesubt se află un alt loc scobit în piatră, care îi slujea drept chilie.

Daniil Sihastrul a fost canonizat în 1992 de Biserica Ortodoxă Română şi este prăznuit la 18 decembrie.(N.B.)

loading...