Participare record la Hora Bucovinei: 40.000 de persoane au participat la evenimentul organizat la Bucşoaia


Intră acum și în grupul de

Circa 40.000 de persoane au participat, duminică, în tabăra Bucşoaia, la Hora Bucovinei, iar potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, este vorba de o participare istorică la acest eveniment.

Hora Bucovinei (25)

Manifestările au debutat cu o paradă a cailor deschisă de primarul din Frasin, Marinel Bălan.

Ulterior a fost organizată  o paradă a gospodarilor îmbrăcaţi în costumele specifice vetrelor folclorice din judeţ şi mai multe spectacole folclorice.

Primarul oraşului Frasin, Marinel Bălan, a declarat că Bucovina s-a mândrit întotdeauna cu tot ceea ce a fost mai frumos din Moldova începând cu portul popular bucovinean, măiestria meşteşugarilor, gustoasele produse şi nu în ultimul rând, obiceiurilor şi că toate acestea au constituit Hora Bucovinei.

El a arătat că pe platoul sunt stâne din toate zonele judeţului care stau mărturie obiceiurilor crescătorilor de animale din zona de munte a Sucevei.

„Sunt obiceiuri de stână care îşi păstrează originalitatea şi parcă astăzi sunt mai vii ca altădată”, a spus Bălan care a subliniat că Hora Bucovinei nu ar fi existat la dimensiuni atât de mari dacă nu ar fi fost sprijinul Consiliului Judeţean Suceava.

El a mulţumit preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, din partea tuturor celor care iubesc Hora Bucovinei pentru că acest eveniment a fost posibil.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a arătat că ceea ce se întâmplă la Bucşoaia este Bucovina.

„Asta este Bucovina. Aici este Bucovina”, a spus Nechifor care a subliniat că steagul naţional flutură pe dealul din apropiere.

„Avem oameni gospodari, avem tradiţii, avem cultura noastră”, a spus Nechifor.

El a subliniat că sunt foarte mulţi gospodari prezenţi la Hora Bucovinei.

„Suntem un record istoric al acestei tradiţii. Cred că astăzi vom fi 40.000 de oameni la Bucşoaia, la Frasin, în Bucovina”, a spus Nechifor.

Participanţilor li s-a adresat şi fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean, care a apreciat această tradiţie extraordinară şi frumuseţea acestor obiceiuri.

Hora Bucovinei (51)

Între participanţi la această manifestare s-au aflat numeroşi politicieni între care senatorul PNL Gheorghe Flutur, deputatul ALDE Ştefan Alexandru Băişanu, senatorii PSD Ovidiu Donţu şi Neculai Bereanu, deputaţii PSD Eugen Bejinariu, Eugen Uricec, sau Cezar Cioată, dar şi numeroşi primari din comunele din zona de munte a judeţului Suceava.

Pe parcursul acestei zile, participanţii la Hora Bucovinei vor asista şi la spectacole susţinute de grupuri folclorice din judeţul Suceava, la concerte ale lui Nicolae Furdui Iancu şi Margareta Clipa, dar şi spectacole ale Ansamblului Artistic  ”Ciprian Porumbescu” şi Ansamblului Artistic „Cindrelul-Junii Sibiului”.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de