Ceremonial dedicat eroilor de la Plevna


Intră acum și în grupul de

Un ceremonial militar dedicat eroilor care au luptat, în urma cu 130 de ani, la Plevna în Razboiul de Independenta s-a desfasurat luni, 10 decembrie, de la ora 11.00, la Mormântul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol. Seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, si sefii categoriilor de forte ale Armatei au depus cu acest prilej, coroane de flori.

În paralel, o delegatie a M.Ap., condusa de contraamiralul Victor Barbu, s-a deplasat la Plevna, în Bulgaria, pentru a depune o coroana de flori acolo unde militarii români si-au dat viata în luptele pentru eliberarea acestei localitati.

În contextul luptei pentru cucerirea independentei, tara noastra a declarat razboi Imperiului Otoman la 29 aprilie 1877 (11 mai pe stil nou), iar la 9 mai (21 mai pe stil nou)  Parlamentul a proclamat independenta de stat a României.

În urma solicitarilor aliatului rus, armata româna a trecut Dunarea, în august 1877, si a dus lupte grele la Grivita si Rahova împotriva trupelor otomane. La 28 noiembrie 1877 (10 decembrie pe stil nou) a avut loc asaltul final asupra Plevnei, unde armata româna a avut o contributie de prim ordin, iar comandantul armatei otomane, generalul Osman Pasa, s-a predat colonelului Mihail Cerchez, comandantul Diviziei a 2-a române. Caderea Plevnei a avut o influenta hotarâtoare asupra desfasurarii ulterioare a razboiului.

Prin luptele duse de ostasii români în campania din 1877-1878, România si-a legitimat pe câmpul de lupta obtinerea Independentei de Stat, iar armata româna a înscris o noua pagina de glorie în cartea de aur a istoriei neamului.


Intră acum și în grupul de