Primul ministru considera cea mai buna investitie pentru viitor-investitia in Educatie


Intră acum și în grupul de

Premierul Calin Popescu-Tariceanu, a participat la lansarea dezbaterii publice referitoare la pachetul de legi ale educatiei, propus de ministrul Cristian Adomnitei, se precizeaza într-un comunicat al Biroului de presa al Guvernului. La evenimentul care a avut loc în aula Bibliotecii Central Universitare, au mai participat presedintele României, Traian Basescu, si Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, presedintii celor doua Comisii de Învatamânt ale Parlamentului, reprezentanti ai sindicatelor din învatamânt, ai federatiilor studentesti, inspectori scolari generali si rectorii universitatilor din România, organizatii neguvernamentale, presedinti de partide parlamentare, mass-media.

Ministrul Cristian Adomnitei a declarat ca acest pachet de legi aduce o noua abordare a sistemului de învatamânt, acesta fiind rezultatul unor actiuni si negocieri derulate alaturi de partenerii sociali. Principalul obiectiv al acestui pachet este obtinerea unei autonomii pentru sistemul educational în ansamblul sau, un principiu care va duce la asigurarea calitatii si competitivitatii.

Primul-ministru a declarat ca este optimist în legatura perspectivele economice ale României, crestere economica sustinuta si investitii straine semnificative, situatie care permite deschiderea de noi oportunitati pentru tinerii absolventi. Declarând acest moment „un pas decisiv catre un sistem educational de elita”, premierul a spus ca are convingerea ca „cea mai buna investitie pentru viitor, pe care o putem face pentru România europeana si competitiva, este investitia în Educatie.”

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a prezentat si situatia cheltuielilor de investitii în sistemul educational, spunând ca fata de 2004, când investitiile totalizau 40 de milioane de euro, în 2007, bugetul de investitii în educatie a atins cifra de 1,3 miliarde euro. Pentru anul 2008, sumele acordare pentru educatie vor creste cu 27%  fata de anul precedent, astfel ca „fondurile alocate pentru învatamânt cumulate în 2006 si 2007 au depasit sumele alocate în toata perioada 1990 pâna în 2006”.

„În acest moment România nu mai are o problema de finantare. De aceea, principala noastra preocupare a fost legata de orientarea acestor investitii”, a spus primul-ministru. De asemeni, Calin Popescu-Tariceanu a atras atentia ca noul proiect responsabilizeaza autoritatile locale si a cerut ministrului educatiei sa testeze formula voucherelor pentru învatamânt, pentru ca principala preocupare este calitatea si rezultatele procesului educational. „Nu învatamântul de cantitate, ci învatamântul de calitate.”

       

În încheierea interventiei sale, primul-ministru Tariceanu a afirmat ca o educatie de elita este rezultatul muncii unor profesionisti dascali pasionati si informati. Seful Executivului a pledat pentru necesitatea perfectionarii permanente a profesorilor, conditie esential pentru un învatamânt performant.


Intră acum și în grupul de