Planetariul din Suceava, la zi aniversara… de Craciun


Intră acum și în grupul de

A doua zi de Craciun s-au împlinit 25 de ani de functionare a Planetariului din Suceava. Acesta a fost inaugurat în anul 1982 (fiind al treilea planetariu din tara în ordinea deschiderii si cel mai mare din tara în ceea ce priveste capacitatea salii si a diametrului cupolei) si este destinat proiectarii cerului din ziua respectiva, a cerului din emisfera sudica si nordica, a sistemului solar, a planetelor vizibile, a satelitilor galileeni etc.

În sala Planetariu, de forma circulara, cu o capacitate de 80 de locuri, este montat un proiector complex top ZKP 2, cu ajutorul caruia se pot proiecta Soarele, Luna, planetele si aproximativ 6.000 de stele vizibile cu ochiul liber pe cerul boreal si austral. Proiectoare auxiliare redau imaginea dinamica a sistemului solar, planeta Jupiter cu satelitii galileeni, evolutia cometei Donati, fenomenul „stelelor cazatoare” si miscarea unui satelit artificial.

La etaj se afla o Mediateca, o sala cu o capacitate de 100 de locuri, dotata cu aparatura audio-video, unde se organizeaza simpozioane, conferinte, sesiuni de comunicari stiintifice si se ofera publicului vizitator video-documentare. Terasa si cupola mobila sunt folosite pentru observatii astronomice cu luneta (x120) si telescopul de tip cassegrain (x375). Se pot observa petele solare, relieful lunar, Jupiter cu satelitii galileeni, inelele lui Saturn, roiuri de stele, nebuloase galactice si fenomene astrologice (eclipse, oculatii etc.).

Planetariul dispune de un fond documentar care cuprinde carti si periodice de specialitate, precum si o donatie de carte facuta de conf. dr. Elvira Botez.

În spatiul expozitional de la parter se pot vizita expozitiile permanente: „Pagini din Istoria Astronomiei Românesti”, „Observatoare si Instrumentele Astronomice din Lume”, „Primul Sistem Solar”, „Dincolo de Calea Lactee”.

Aici se afla si un pendul panoramic, utilizat în cercetarea fenomenelor de gravitatie, realizat dupa proiectul laureatului Nobel, Maurice Allais. 


Intră acum și în grupul de