Prevenirea unor acțiuni cu caracter terorist sunt incluse între măsurile pentru sezonul estival ale structurilor MAI din județul Suceava

Prevenirea unor acțiuni cu caracter terorist sunt incluse între măsurile pentru sezonul estival ale structurilor MAI din județul Suceava prezentate, miercuri, în ședința Colegiului Prefectural Suceava.

Astfel, în documentul prezentat de șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, general de brigadă Ioan Burlui, se arată că în fiecare an, pe timpul sezonului estival, în judeţul Suceava, se desfăşoară multiple activităţi în spaţiul public, la care participă numeroase persoane, se constată o creştere a valorilor de trafic pe căile rutiere/feroviare spre/dinspre staţiunile turistice montane/monumente UNESCO, şi un grad ridicat de ocupare al acestora, fapt ce impune adaptarea misiunilor din competenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bucovina” al Judeţului Suceava, astfel încât să fie asigurată o capacitate corespunzătoare de acţiune şi intervenţie pentru menţinerea unui climat de normalitate, crearea condiţiilor necesare creşterii gradului de siguranţă a cetăţenilor, inclusiv gestionarea posibilelor situaţii de urgenţă.

Șeful ISU Suceava precizează că începând cu jumătatea lunii iunie se organizează manifestări publice prilejuite de sărbători religioase, manifestări cultural-artistice cu public numeros, context în care se impune adoptarea de măsuri coerente şi adecvate pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă, iar tot în această perioadă, deşi elevii şi studenţii sunt în vacanţă, se vor derula o serie de examene, precum evaluarea naţională – capacitate, bacalaureat şi pentru admitere în facultăţi, ce implică prezenţa personalului unităţii în spaţiul public pentru prevenirea incendiilor şi acordarea primului ajutor medical.

ion burlui

”Ca o particularitate faţă de anii precedenţi, în această vară se desfăşoară Campionatul European de Fotbal EURO 2016 organizat în Franţa. Acest eveniment presupune şi prezenţa susţinătorilor diferitelor echipe de fotbal din campionatul naţional în localuri care au amenajări speciale pentru vizionarea meciurilor de fotbal.

În acelaşi context, este de remarcat că acestor elemente li se adaugă sentimentul de insecuritate generat de atentatele teroriste din Franţa, Belgia şi Turcia, precum şi continuitatea fluxurilor migratorii către Uniunea Europeană.

Pentru gestionarea situaţiei operative, în funcţie de lecţiile învăţate în anii precedenţi şi de numărul de turişti, se va avea în vedere intensificarea acţiunilor preventive la astfel de obiective şi executarea de către subunităţile de intervenţie a recunoaşterilor în teren”, se subliniază în documentul prezentat de șeful ISU Suceava.

Și șeful Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava, col. Marian Lungu, precizează în documentul privind măsurile luate pentru sezonul estival că în perioada 15.06 – 15.09.2016, în spaţiul public sunt organizate manifestări Ia care participă un număr ridicat de persoane, lucru ce impune o prezenţa activă a efectivelor de jandarmi în zonele și mediile care pot afecta siguranţa persoanelor și bunurilor acestora, în scopul gestionării măsurilor de ordine publică pentru asigurarea climatului de normalitate și a gradului de siguranţă publică al participanţilor la aceste adunări.

Marian Lungu 2

Totodată, în această perioadă, în zonele de cazare a turiștilor, pe traseele turistice, zonele de agrement, precum și în zonele aglomerate sunt posibile savârșirea anumitor fapte antisociale, printre cele mai importante fiind furtul obiectelor personale din bagaje, autoturisme sau Iocuințe, fapte de tâlhărie sau înșelăciune, cerșetorie, încălcarea normelor de conduită socială și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Suceava urmarește în permanență asigurarea unei prezențe active a patrulelor de jandarmi din cadrul Jandarmeriei Montane în zona locurilor de cazare a turiștilor prezenţi în județul Suceava și pe traseele turistice din zona de responsbilitate, se mai arată în document.

Pentru asigurarea măsurilor de ordine publică l.J.J. Suceava acţionează zilnic cu o medie de 76 jandarmi și 14 mijloace auto, efectivele de jandarmi realizând elemente de dispozitiv specifice precum patrule pedestre, patrule auto și rezerve de intervenţie, menționează sursa citată.

”Chiar dacă nu se deţin date care să indice posibile riscuri teroriste, această ameninţare vizând evenimente sau grupuri de turiști, în plan internaţional, se menţine la un nivel ridicat, reținându-se următoarele:

  • apelul explicit al structurii de comandă a DAESH, privind lansarea de noi atacuri pe teritoriul Europei, coroborat cu faptul că perioada Ramadamului (06.06-05.07) este una activă din punct de vedere terorist;

– afluxul important de turiști israelieni pe teritoriul judeţului Suceava, pentru anul 2016, preconizându-se o creștere importantă a numărului acestora”, se subliniază în document.

IJJ Suceava arată că în această perioadă vor fi executate misiuni de menținere a ordinii și liniștii publice, în sistem integrat, având ca scop creșterea climatului de ordine și siguranţă a cetăţeanului în spațiul public, în toate cele localitțile urbane și rurale din zona de responsabilitate, iar patrulările în staţiunile motane și pe traseele turistice din zona acestora vor fi intensificate.

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava arată că în perioada estivală va colabora cu toate celelalte măsuri pentru menținerea și asigurarea ordinii publice și creșterea gradului de siguranță a cetățeanului.

Între măsurile ce vor fi luate se numără analiza situaţiei operative din localităţile şi zonele de interes în care vor avea loc activităţi specifice sezonului estival, în corelare cu anticiparea afluxului de persoane către zonele turistice sau de agrement;  adaptarea dispozitivelor de siguranţă publică la specificul activităţilor turistice, pentru sporirea siguranţei şi protecţiei turiştilor, pe timpul sejurului acestora, precum şi realizarea unor dispozitive viabile şi flexibile care să poată fi uşor adaptate sau reorientate pentru îndeplinirea unor misiuni neprevăzute ori rezolvarea situaţiilor deosebite.

Totodată se vor asigura echipaje suplimentare în zona staţiunilor şi a locurilor de agrement frecventate de turişti, pentru prevenirea şi/sau aplanarea stărilor conflictuale, descurajarea elementelor infracţionale şi combaterea fenomenelor cu impact stradal (cerşetorie, consum de substanțe etnobotanice, prostituţie şi proxenetism, furt, înşelăciune etc.), dar și prezenţa activă, la vedere, a poliţiştilor în zona staţiunilor şi în locurile unde se concentrează un număr mare de turişti, în scopul descurajării comiterii de fapte antisociale precum și organizarea și executarea de acțiuni punctuale în mediile de interes operativ, baruri, discoteci, locuri de cazare, târguri, piețe etc., în scopul prevenirii stărilor conflictuale şi menținerii ordinii publice.

foto politisti

”Dinamizarea măsurilor de verificare şi supraveghere în locurile unde vor fi organizate manifestări religioase, culturale/sportive la care se anticipează prezenţa unui public numeros, pentru prevenirea manifestărilor violente, a actelor de vandalism sau acţiunilor cu caracter terorist”, este o altă măsură vizată de IPJ Suceava.

Polițiștii suceveni vor intensifica și controalele în locurile şi mediile frecventate de străini, prin modalităţi care să nu afecteze sejurul turiştilor, pentru depistarea străinilor cu şedere ilegală, declaraţi indezirabili şi a celor urmăriţi naţional ori internaţional, dar vor fi efectuate controale la unităţile de cazare, pentru verificarea modului în care sunt respectate normele legale referitoare la înregistrarea străinilor.

Totodată, Poliția Suceava va acționa pentru atragerea localnicilor şi turiştilor în sprijinul forţelor de poliţie, prin amplificarea relaţiilor de colaborare în activitatea de pregătire antiinfracţională şi antivictimală a populaţiei, consolidarea parteneriatului cu administraţiile publice locale, conducerile unor instituţii, complexe turistice şi organizaţii neguvernamentale pentru cunoaşterea evoluţiei situaţiei operative, precum şi pentru rezolvarea, în comun, a unor probleme ce pot leza interesele turiştilor şi localnicilor,  soluţionarea cu celeritate a cauzelor penale înregistrate în această perioadă, dat fiind faptul că, în cele mai multe cazuri, infractorii sunt voiajori, iar majoritatea victimelor sunt turişti care după terminarea sejurului pleacă spre localităţile de domiciliu.

Mai mult, se vor lua măsuri pentru informarea turiştilor cu privire la măsurile de siguranţă recomandate pentru a nu deveni victimele unor infracţiuni, precum şi cu privire la modalitatea de sesizare a urgenţelor prin intermediul ”S.N.U.A.U. 112” și cooperarea permanentă cu celelalte structuri cu atribuţii în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale printr-un schimb permanent de date şi informaţii cu privire la evoluţia situaţiei operative, în vederea stabilirii unor măsuri concrete pentru prevenirea actelor antisociale. (N.B.)