De Boboteaza crucile de gheata au devenit o traditie


Intră acum și în grupul de

În mai multe sate sucevene exista traditia confectionarii unor cruci de gheata în Ajunul Bobotezei. Pentru oamenii din Bosanci, istoria acestei cruci de gheata este una aparte si tocmai din acest motiv satenii sunt extrem de mândri si spun ca vor face si imposibilul pentru ca traditia sa se respecte si în viitor. Batrânii povestesc ca în 1867 jumatate din Bosanci a fost mistuit de flacari. Atunci a luat fiinta grupul de pompieri civili, care au facut un legamânt ca în Ajun de Boboteaza sa confectioneze câte o cruce de gheata la fiecare biserica din sat.  

„Este un semn de recunostinta fata de Dumnezeu ca nu a mai trimis asemenea nenorociri peste sat, dar si un legamânt ca prin aceasta Dumnezeu sa fereasca satul de rele. O alta explicatie a crucii de gheata este si aceea ca în vechime credinciosii mergeau la un iaz, la o apa curgatoare, unde se savârsea sfintirea apei cele mari. Astazi, din lipsa de timp si pentru ca numarul credinciosilor a crescut mult, se ia o bucata de gheata din acea apa, sub forma Sfintei Cruci, care ne va însoti toate slujbele”, a detaliat Neculai Mihoc, preotul paroh din Bosanci, semnificatia crucii de gheata.  

Seful pompierilor civili din Bosanci, Vasile Spoiala, spune ca nu a existat an în care misiunea de realizare a crucilor, începuta acum 137 de ani, sa nu fi fost dusa la îndeplinire. „Chiar de viscoleste, chiar de ploua, chiar de este cald, noi trebuie sa facem aceste cruci” a spus pompierul care ne-a explicat si care este solutia pentru vreme calda cum a fost în aceasta iarna. „Daca nu avem de unde taia gheata exista o alta solutie: am înghetat niste apa la o fabrica de conserve, în niste congelatoare mai mari, si pâna la urma am avut cruci de gheata. Nu se va întâmpla niciodata sa întrerupem acest obicei stravechi”, a spus Vasile Spoiala.

Crucile de gheata ridicate în fata celor trei biserici din Bosanci sunt folosite la slujba de Boboteaza, iar oamenii primesc apa sfintita de la preot. Crucile vor ramâne în picioare pâna se vor topi. 


Intră acum și în grupul de