Delegaţii Gărzii Forestiere Suceava au aplicat 352 de amenzi în valoare de 884 500 de lei în prima jumătate a anului 2016


Intră acum și în grupul de

Inspectorul şef al Gărzii Forestiere Suceava, inginer Mihai Găşpărel, a declarat, miercuri, că în prima jumătate a anului 2016 au fost efectuate 650 de controale privind aplicarea regimului silvic şi au vizat 10 800 de hectare de pădure, activitatea operatorilor economici forestieri, precum şi modul de gestionare a documentelor cu regim special.

Mihai Gasparel (3)

Găşpărel a spus într-o conferinţă de presă că verificările au vizat, în special, suprafeţe de pădure din proprietatea privată, administrate atât de ocoale silvice de stat, cât şi de ocoale silvice private, dar şi păduri care nu au asigurată paza prin ocoale silvice.

El a subliniat că cea mai eficientă măsură pentru stoparea tăierilor ilegale de arbori o constituie paza pădurii şi de aceea angajaţii Gărzii Forestiere Suceava au efectuat şi activităţi de consiliere privind obligaţia şi avantajele asigurării pazei pădurilor prin structuri specializate.

Găşpărel a explicat că proporţia asigurării prin contract a serviciilor silvice este “nesatisfăcătoare” din cauza că numărului mare de rezilieri ale contractelor de pază a pădurii ce au fost determinate, în general, de neplata contravalorii serviciilor prestate.

El a precizat că pentru neasigurarea serviciilor silvice au fost aplicate în primul semestru al anului 41 de amenzi în valoare totală de 39 000 de lei.

Inspectorul şef al GF Suceava a arătat că în aceeaşi perioadă delegaţii instituţiei au inventariat tăieri ilegale de arbori cu un volum de 1340 de metri cubi, în valoare de 390 700 de lei, iar pentru 384 mc de masă lemnoasă s-au făcut 16 sesizări penale, în timp ce pentru restul masei lemnoase valoarea a fost imputată personalului de pază din cadrul ocoalelor silvice.

Totodată, delegaţii GF Suceava au efectuat împreună cu reprezentanţii IPJ şi IJJ Suceava controale privind circulaţia materialelor lemnoase pe drumurile publice în urma cărora s-au aplicat 28 de amenzi în valoare totată de 100 000 de lei, fiind confiscaţi 750 mc de material lemnos.

Găşpărel a subliniat că de la introducerea, în anul 2014, a sistemului informatic Radarul Pădurilor s-a redus drastic transportul ilegal de lemn.

El a spus că în primul semestru au fost verificaţi peste 400 din cei 780 de operatori economici înscrişi în evidenţele Gărzii Forestiere Suceava, care au ca obiect de activitate exploatarea, debitarea şi comercializarea masei lemnoase, fiind depistate peste 200 de cazuri de de încălcare a legii, aplicându-se amenzi în valoare de 607 500 de lei .

Găşpărel a arătat că în urma acestor controale au fost confiscaţi şi 2230 de metri cubi de masă lemnoasă, iar în nouă cazuri au fost suspendate acordurile de utilizare a documentelor silvice cu regim special pe diferite perioade, în timp ce alte cinci acorduri au fost retrase pentru abateri grave, fiind blocată astfel activitatea operatorilor economici sancţionaţi.

Inspectorul şef al GF Suceava a mai spus că în prima jumătate a anului au fost aplicate 352 de amenzi în valoare totală de 884 500 de lei, din care s-au încasat doar 97 000 de lei.

El a prezentat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă obiectivele şi misiunea Gărzii Forestiere arătând că printre priorităţile instituţiei se numără reactualizarea hărţii zonelor de risc, ocuparea celor aproximativ 20 de posturi vacante de conducere şi execuţie, dar şi eficientizarea activităţii instituţiei.

Găşpărel a precizat că Garda Forestieră Suceava este instituţia care are atribuţii în implementarea şi controlul aplicării regimului silvic şi cinegetic pentru cea mai mare suprafaţă de fond forestier de la nivel naţional, de peste 1 123 000 de hectare din judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi şi Bacău, din care 711 301 hectare de fond forestier de stat şi 412 628 de hectare de fond forestier altul decât al statului. (Liliana Bujdei)

 


Intră acum și în grupul de