Ministrul Agriculturii la întâlnirea cu fermierii suceveni a asigurat că în 2016 nu vor fi întârzieri la plata subvențiilor. Vezi ce a spus de prețul laptelui și monopolul marilor procesatori, dar și despre folosirea pășunilor de crescătorii de animale


Intră acum și în grupul de

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a participat, miercuri după amiaza, la Palatul Administrativ, la o întâlnire cu fermierii suceveni convocată de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, după discuțiile cu fermierii.20160713_151422

Irimescu le-a transmis fermierilor în principal că este nevoie să se asocieze dacă doresc să se impună pe piață și să vândă produsele și că doar în acest fel vor putea fi asigurate 51 la sută din produsele alimentare în rafturile marilor magazine de profil.

În ceea ce privește principala nemulțumire a fermierilor, plata subvențiilor, Achim Irimescu a spus că acordarea subvențiilor pentru anul 2015 se va încheia la sfârșitul acestei luni, cu posibilitatea să existe cazuri în care să se prelungească termenul și a explicat că întârzierea a fost generată atât de programul informatic, de întârzierea cu care s-au depus anul trecut cererile, dar și de complexitatea programului.

El a arătat că APIA lucrează în paralel pentru 2015 și 2016, iar pentru 2016 nu sunt întârzieri.

„S-a reușit depunerea dosarelor la timp, pe 1 martie. Am reușit să simplificăm enorm toate procedurile și cred că ați constatat cât de puține documente trebuie depuse”, a spus ministrul care a arătat că au fost scoase lucrurile absurde, cum era cel de obținere a unei adeverințe de la veterinar prin care se certifica faptul că nu e nevoie de adeverință de la veterinar.

„S-au făcut lucruri foarte bune. Pentru 2016 foarte îmbucurător este faptul că suntem la zi și nu avem nicio secundă de întârziere”, a spus Irimescu adăugând că este convins că  programul va funcționa perfect .

„Sperăm ca în acest an să plătim cât mai mulți bani în contul anului 2016 fie ca avans fie ca plată curentă de la 1 decembrie”, a spus ministrul care a arătat că fermierii au nevoie la sfârșit de an de bani.

Totodată, în ceea ce privește continuarea programului pentru perioada 2017-2020, Achim Irimescu a spus că până la 1 august trebuie să se decidă ceea ce urmează privind condițiile de aplicare ale schemelor de plată precizând că trebuie să se vină în întâmpinarea celor care au dificultăți și au nevoie de sprijin național și european.

Irimescu: Eu vreau să ajungă banii la cât mai mulți producători

El a arătat că una din măsurile ce este luată în calcul va fi creșterea vârstei pentru vaci pentru care se acordă subvenție de la opt la zece ani, că probabil se va reduce numărul minim de vaci în zona de munte la 10, iar la oi să se scadă de la 150 la 100 sau 75 de oi în zona de munte.

„Trebuie să facem o evaluare, să vedem ce se întâmplă în momentul în care jonglăm cu aceste niveluri, ce se întâmplă cu subvenția efectivă. Eu sincer vă spun, vreau să ajungă banii la cât mai mulți producători și să vizeze pe cei care reușesc să facă producție și să reducem decalajele între sectoare”, a menționat Achim Irimescu care a arătat că nu e mulțumit de raportul actual între ceea ce primesc crescătorii de ovine și cei de bovine și vrea ca producătorii să reușească să se dezvolte.

Totodată, Achim Irimescu a spus că este necesară actualizarea bazei de date a animalelor pentru că actuala bază de date nu e corectă, unele animale nefiind înregistrate, iar cele ieșite din sistem nefiind radiate.

„Ne-am propus să revedem această bază de date. Ideea de bază e să revedem condițiile pentru animalele care sunt eligibile”, a spus ministrul Agriculturii.

Prețul la lapte a scăzut la 40 de bani la producător, dar a rămas 4,5 lei în magazin

Irimescu a spus că în sectorul laptelui criza este generată de o conjunctură internațională, fiind afectat de faptul că China și-a redus consumul, dar și din cauza embargoului din Federația Rusă care a făcut ca laptele produs în Europa să se vândă tot în aceeași zonă.

El a mai arătat că peste 2-3 milioane de tone de lapte au apărut în plus pe piața europeană după ce la 1 aprilie 2015 s-a anulat cota de producție și că acesta nu provine din România care nu a reușit niciodată să depășească 75 la sută din cota alocată.

„Sectorul laptelui este în mare criză la nivel european. La Consiliul de Miniștri din luna iunie am solicitat comisarului european să vină la Consiliul de luni 18 iulie cu o nouă propunere pentru ajutor extraordinar pentru sectorul laptelui”, a spus Irimescu care consideră că acest sprijin este un semn îmbucurător pentru fermieri.

El a mai spus că și la minister s-a discutat și de sprijin național pentru sectorul laptelui, ajutor care, dacă va fi acordat, nu vizează pe cei care primesc sume mari ca subvenție, ci pe cei care nu au nici un fel de sprijin.

Achim Irimescu a mai arătat că speră ca situația să se îmbunătățească în ceea ce privește prețul laptelui pentru crescători.

„Este o situație greu de acceptat pentru producătorii noștri care sunt în prag de faliment din sectorul laptelui. Prețul la lapte, din noiembrie când era 1.20-1.30 chiar 1.50 lei, a ajuns și la 40 de bani, iar în magazine a rămas la 4.5 lei. Nu putem fi de acord cu faptul că tot acest efort șoc se repercutează doar asupra fermierilor”, a spus ministrul.

El a arătat că urmează să se vadă și în ce măsură noua lege privind vânzarea produselor alimentare va permite stabilirea unei relații de echilibru între producător, procesator și comerciant.

„Nu pot să trec peste faptul că în România cei care procesează laptele au ajuns practic să dețină un monopol”, a spus Achim Irimescu care a exemplificat cu situația din zona de munte a județului Suceava.

Totodată, ministrul a spus că nu este indiferent la această situație și va dori să vadă care ar putea fi măsurile anti-monopol ce pot fi aplicate.

„Să vedem ce soluții găsim anti-monopol pentru că este o situație care afectează extrem de grav producătorii noștri. Nu suntem indiferenți la acestă situație”, a spus ministrul.

Achim Irimescu a explicat că este nevoie de realizarea unui echilibru în ceea ce privește producătorii și marii procesatori de lapte.

„Sunt producători mari, nu avem nimic împotriva lor, dar trebuie să se mențină acel echilibru între prețul la lapte la consumator și la producător”, a spus Irimescu.

Achim Irimescu si Flutur (2)

El a mai declarat că nu există lapte mai bun ca cel din zona de deal și de munte și a anunțat că miercurea viitoare se va aproba Hotărârea de Guvern privind Registrul montan, iar producătorii vor putea inscripționa cu „produs montan” produsele lor.

Flutur: Nu pot să nu consemnez un comportament obraznic la procesatorii de lapte

La rândul său, președintele CJ Suceava a spus că nu poate să nu consemneze un comportament obraznic la marii procesatori de lapte.

”O comună face o asociație ca să obțină fonduri europene pentru o unitate de procesare, cel care ia laptele simte că vor să facă o fabricuță și urcă brusc prețul la lapte. Când văd asta, oamenii renunță la asociație, iar dupa trei săptămâni când oamenii nu mai fac făbricuța, iar coboară prețul. E alba -neagra cu laptele”, a spus Flutur.

Irimescu: Primarii contractează pășuni cu persoane care nu au legătură cu creșterea animalelor. Flutur: Trebuie să ne îndreptăm spre Parlament

În ceea ce privește pășunile, Irimescu a spus că acestea reprezintă un subiect extrem de sensibil mai ales în contextul în care s-a stabilit că  subvenția poate ajunge la 300 de euro la hectar.

„Este un proces greu de gestionat de Ministerul Agriculturii întrucât, de multe ori, primarii contractează aceste pășuni cu persoane care nu au legătură cu sectorul creșterii animalelor”, a spus Irimescu.

El a arătat că de foarte multe ori a întâlnit fermieri care se plâng de această situație și care sunt disperați că nu au cu ce să-și hrănească animalele.

„E o problemă pe care nu știm cum să o rezolvăm. Sunt multe primării care nu țin cont că în comuna respectivă sunt crescători care pot să aducă valoare adaugată în sectorul zootehnic și din păcate pășunile ajung la alte persoane și nu la cei care au strictă nevoie pentru animalele pe care le dețin”, a spus Irimescu.

Ministrul a spus că a încercat soluția privind taxa pe pășune și randamentul pe hectarul de pășune în speranța de a limita primarii să crească taxa pe care o percep.

„Din păcate nu avem soluții miracol pentru a reglementa ca aceste pășuni să ajungă la cei care au animale și care au nevoie foarte mare de aceste pășuni”, a spus Irimescu.

El a mai declarat că nu este benefică schimbarea folosinței terenurilor, folosirea lor pentru panouri fotovoltaice, sau pentru creșterea de plante energetice în zone cu teren fertil în condițiile în care este nevoie de acest teren pentru cultivarea de produse agricole.

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a arătat că în ceea ce privește situația pășunilor e nevoie de un nou cadru legal.

„Cu pășunile e complicat, dar va trebui să mergem spre Parlament. Aici îmi asum și eu o vină, ca fost parlamentar până acum două săptămâni. Nu e normal să vorbim într-o lege că le dăm prioritate localnicilor, dar vine Curtea de Conturi și îți cere licitație. Legea acum e confuză”, a spus Flutur.

 

Irimescu: Subprogramul pomicol va trebui modificat pentru ca să se poată accesa fonduri europene

 

Irimescu a mai arătat că în sectorul pomicol, pe subprogramul pomicol, accesul la fonduri este aproape de zero, menționând că felul în care s-a elaborat măsura nu a permis utilizarea banilor în cadrul acestui subprogram.

El a subliniat că actualul premier, fostul comisar pe Agricultură Dacian Cioloș, a ținut foarte mult la acest subprogram pentru că, într-adevăr, România care era un mare producător de fructe a devenit importator de fructe.

„Îmi amintesc cum oficiali ai Comisiei Europene, de câte ori veneau în România, plecau cu lădițe de fructe și legume pentru calitatea extraordinară și mulți erau șocați de ce gust pot să aibă fructele noastre, dar uitați că am ajuns să mâncăm din import în loc să producem noi”, a spus ministrul Agriculturii.

El a arătat că va trebui să fie revizuită politica în ceea ce privește măsura pentru pomicultură, menționând că nu se poate declara mulțumit pentru că acele condiții impuse nu le permit celor intersați să acceseze fonduri.

Irimescu a menționat că sunt fonduri europene care se acordă prin organizații de producători în sectorul vinului și al legumelor și fructelor și le-a cerut fermierilor suceveni să se asocieze.

„Dacă nu avem organizații de producători, și nu avem, pierdem sume foarte mari”, a spus ministrul.

El a arătat că, anual, sute de milioane de euro care sunt acordați separat de bugetul repartizat statelor membre se repartizează de la Bruxelles țărilor care au astfel de organizații.

„Asociați-vă vă rog pentru că altfel nu veți beneficia de fonduri europene pe acest sector”, a spus Achim Irimescu.(Alin Dima)20160713_151422


Intră acum și în grupul de