Patru suceveni ce sufereau de fibrilații cu ritm lent, supuși unor intervenții de implant de simulatoare cardiace la SJU Suceava


Intră acum și în grupul de

Patru pacienţi din judeţul Suceava cu vârste cuprinse între 52 de ani şi 89 de ani, ce sufereau de fibrilaţii cu ritm lent, au fost supuşi unor intervenţii de implant de stimulatoare cardiace, ce au fost realizate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava de către medicul specialist cardiolog Radu Moisei.

sala de operatie spital suceava 1

Medicul specialist cardiolog Radu Moisei, care are acreditare din partea Societăţii Europene de Cardiologie pentru electrofiziologie invazivă şi stimulare cardiacă şi dispozitive implantabile, a declarat, luni, că cele patru stimulatoare cardiace au fost implantate unor pacienţi acuţi, cu bradicardii simptomatice, cel mai tânăr pacient având 52 de ani.

Moisei a spus că montarea stimulatoarelor cardiace este recomandată pentru cardiostimularea permanentă în cazul pacienţilor al căror cord bate lent şi au pulsul scăzut, dar sunt indicaţii şi pentru pacienţi cu insuficienţă cardiacă.

El a arătat că intervenţia durează aproximativ o oră şi se efectuează în Blocul Operator al SJU Suceava, într-o sală sterilă, cu control scopic cu raze X.

“Se practică o incizie la umărul stâng, se abordează o venă, fie cea subclaviculară , fie cea cefalică, iar în această venă se coboară una, două sau trei sonde la nivelul cordului.

Capătul distal al sondelor este în cord, iar capătul proximal al sondelor este colectat la acest stimulator cardiac, ce află sub piele, într-un lăcaş special”, a explicat medicul cardiolog Radu Moisei.

Moisei a spus că pacientul stă internat o zi sau două după efectuarea procedurii, iar în cazul se utilizează fire neresorbabile acesta revine la 10 zile pentru scos firele, primul control al stimulatorului efectuându-se la o lună sau două luni de zile de la implantare, apoi, în mod regulat, anual, pacientul revine la control pentru verificarea parametrilor şi verificarea stării bateriei aparatului.

Medicul cardiolog a precizat că un stimulator cardiac simplu costă 2000 de lei, cel cu două sonde costă între 2700 şi 3000 de lei, iar cel cu trei sonde, cu resincronizare cardiacă, costă aproximativ 8000 de lei.

El a explicat că de la primul implant de stimulator cardiac, realizat în data de 6 iulie,

şi până în prezent, s-au mai implantat stimulatoare cardiace la alţi trei pacienţi, toate cele patru proceduri fiind efectuate la pacienţi acuţi.

Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu, a declarat, luni, pentru NewsBucovina că toate cele patru implanturi s-au efectuat în baza recomandărilor medicilor cardiologi la pacienţi acuţi costurile intevenţiilor fiind suportate de spital.

El a arătat că se vor căuta soluţii pentru asigurarea fondurilor necesare realizării acestor intervenţii şi în cazurile cronice, mai ales în cazul persoanelor care nu au posibilităţi financiare pentru achiziţia unui stimulator cardiac.

“Vom apela şi vom  accesa fondurile proprii, dar vom face demersuri pe lângă preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, pe lângă primarul municipiului Suceava, primarii celorlalte municipii şi oraşe ale judeţului, pentru a asigura fondurile necesare intervenţiilor pe cazurile cronice, care prezintă probleme de ordin financiar, oameni fără posibilităţi, care au nevoie de aceste stimulatoare şi prin grija şi dedicaţia pe care o au primarii noştri faţă de cetăţeni, sperăm să găsim audienţa necesară”, a spus Râmbu.

Managerul SJU Suceava a precizat că SJU Suceava va accesa şi programele naţionale derulate de Ministerul Sănătăţii, probabil, cel mai devreme începând cu anul viitor.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de