FOTO Peste 2.300 de hectare de pădure din zona Demăcușa, afectate de furtuna de duminică seara


Intră acum și în grupul de

Furtuna de duminică seara a produs în mai puțin de două ore, între 16.00 și 18.00, importante pagube în fondul forestier prin ruperea și, mai ales, prin dezrădăcinarea și doborârea la pământ a arborilor, a anunțat, luni, inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava, Mihai Gășpărel.

Doborâtură pădure Dămăcușa

Potrivit acestuia, pagubele s-au produs în fondul forestier proprietate a statului, în zona Demăcușa, pădure administrată prin Baza Experimentală Tomnatic.

„ Au fost afectate păduri de molid, atât cele tinere cât și arborete aflate la vârsta exploatabilității”, arată Gășpărel într-un comunicat de presă.

Sursa citată adaugă că suprafața totală afectată de doborâturi și rupturi disparate de arbori este de peste 2335 de ha.

Inspectorul șef al Gărzii Forestiere Suceava mai arată că volumul masei lemnoase puse la pământ este estimat la cca 24 mii metri cubi din care, pe o suprafață compactă de 35 ha au fost doborâți toți arborii. „Volumul acestei doborâturi în masă de pe cele 35 ha este apreciat la 15 mii metri cubi. restul de 9 mii de metri cubi de material lemnos sunt răspândiți pe alte circa 2300 de ha”, precizează Gășpărel.

El a mai anunțat că silvicultorii lucrează în prezent la deschiderea drumurilor forestiere blocate.

Totodată, au fost identificate zonele afectate de calamitate și s-a întocmit o programare a lucrărilor de evaluare a masei lemnoase de exploatat, urmând ca, în cel mai scurt timp, masa lemnoasă să fie scoasă la licitație și să înceapă lucrările de exploatare forestieră.(N.B.)

padure doboratura (1)


Intră acum și în grupul de