Managerul SJU Suceava, Vasile Râmbu: Nu am primit nici o notificare din partea sindicatelor medicilor cu privire la eventuale nemulţumiri legate de efectuarea gărzilor


Intră acum și în grupul de

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, economist Vasile Râmbu a declarat că nu s-a primit nici o notificare din partea sindicatelor medicilor cu privire la eventuale nemulţumiri legate de efectuarea gărzilor.

Rambu

 

Râmbu a spus că, în prezent, organizarea şi efectuarea gărzilor, precum şi timpul de muncă în unităţile publice din sectorul sanitar sunt reglementate de Ordinul 870/2004 al ministrului Sănătăţii.

El a precizat că medicii angajaţi ai SJU Suceava au contracte de muncă pe perioadă nedeterminată, în care este prevăzută şi obligaţia de a efectua gărzi.

Managerul SJU Suceava a explicat că în cursul lunii iunie 2016 un număr de 35 de medici din afara spitalului aveau încheiate contracte pentru efectuarea de gărzi la SJU Suceava, cu aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi medicii angajaţi ai unităţii.

Râmbu a subliniat că niciunul dintre medicii din afara spitalului care efectuează gărzi nu a invocat nesemnarea unui nou contract.

“Medicii din afara spitalului au contracte pe durată determinată numai pentru efectuarea gărzilor şi sunt plătiţi la fel ca titularii”, a mai spus Râmbu.

De precizat este că miniştrii Sănătăţii şi Muncii, Vlad Voiculescu şi Dragoş Pîslaru, au avut, joi, o întrevedere cu reprezentanţi ai mai multor sindicate din Sănătate în ceea ce priveşte reglementarea gărzilor suplimentare.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii se arată că  “cei doi miniştri au transmis partenerilor de dialog social un mesaj clar de recunoaştere a faptului că există un spaţiu de ameliorare în acest domeniu şi că ambele ministere sunt complet deschise în ceea ce priveşte căutarea unor soluţii în acest sens”.

În documentul citat se precizează că discuţiile vor continua  cu toţi reprezentanţii sindicali.

“ Ameliorările din sistemul sanitar nu aparţin nici miniştrilor, nici sindicatelor, ci tuturor medicilor din România și, bineînţeles, pacienţilor. Miniştrii Muncii şi Sănătăţii apreciază în mod deosebit discuţiile constructive avute, joi, în sensul în care reprezentaţii sindicali au manifestat înţelegere faţă de constrângerile bugetare existente, mai ales în urma alocării suplimentare a unui miliard de lei pentru salarizarea din sistemul sanitar odată cu intrarea în vigoare a OUG 20 / 2016”, se mai precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Totodată, în documentul citat se menţionează că gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii, ci vor fi efectuate pe baza unui contract semnat cu spitalul.

“Este o măsură care vine să îndrepte un abuz proferat la adresa medicilor care s-a petrecut timp de decenii. Astfel, contractul individual de muncă cu timpi parţiali care va reglementa efectuarea gărzilor suplimentare reprezintă o bază legală care conferă medicilor drepturile prevăzute de Codul Muncii. De la 1august, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca timp de muncă prestată, vor fi luate în considerare atât la vechimea în munca, cât şi la vechimea în specialitate”, menţionează sursa citată.

Potrivit MS, gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25-75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în week-end, iar modul de determinare a procentului acordat va fi reglementat prin ordin al ministrului Sănătăţii.

“Medicii care nu au contract de muncă pe normă întreagă, ci efectueaza numai gărzi, vor avea dreptul la concediu de odihnă proportional cu timpul muncit în gărzi.

Pentru „garda obligatorie” (care nu este suplimentară, ci face parte din timpul contractual de munca), miniştrii Muncii şi al Sănătăţii  au decis împreună cu reprezentanţii sindicatelor că va fi acordat sporul de noapte de 25%”, mai precizează MS.

Totodată, sursa citată menţionează că în perioada următoare vor continua consultările privind şi alte modificări referitoare la gărzile suplimentare, ce vor fi incluse într-o modificare a Ordinului de Ministru al Sănătăţii 870 / 2004.

 

“Există deja un draft cu modificările propuse de sindicate, propunerea urmează să ajungă înapoi la sindicate conform obligaţiilor de consultare a partenerilor sociali. Termenul dorit de lansare în transparenţa decizională este mijlocul lunii august”, se mai arată în comunicatul de presă.

Flexibilizarea timpilor de muncă zilnici conform cu gradul de complexitate al diverselor specialităţi medicale, precum şi stabilirea unor criterii care să reglementeze cuantumul sporurilor în funcţie de complexitatea gărzilor sunt măsuri ce se află în analiza Ministerului Sănătăţii.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de