La Castellon va functiona un nou consulat al Romaniei


Intră acum și în grupul de

Începând de luni, 28 ianuarie 2008, la Castellon va functiona un nou consulat al României. Consulatul de la Castellon va deservi cetatenii români care locuiesc în Comunitatea Valenciana (provinciile Castellón, Valencia, Alicante). Pâna la deschiderea acestui consulat cetatenii români erau deserviti la Barcelona, fiind nevoiti sa parcurga chiar si 400- 600 km pâna la consulat. Deschiderea noului consulat va reduce considerabil distantele pe care românii trebuie sa le parcurga pentru a beneficia de servicii consulare.

Noul consulat va functiona cu patru ghisee si va avea un program de lucru cu publicul de 6 ore pe zi, de luni pâna vineri, între orele 9.00 si 15.00. Din datele comunicate de autoritatile spaniole, în comunitatea Valenciana sunt înregistrati peste 95.000 de români.

Duminica, 27 ianuarie 2008 va fi prezent la Castellon si secretarul general al Guvernului, Ilie Bolojan. Acesta va avea întâlniri cu personalul consulatului si cu reprezentanti ai comunitatilor de români din provincia Castellon.  

Luni secretarul general al Guvernului se va afla la Barcelona, urmând sa verifice respectarea masurilor dispuse în vederea îmbunatatirii serviciilor oferite de consulatul României din acest oras. La consulatul de la Barcelona sunt în faza de finalizare lucrarile de amenajare si extindere a spatiilor de lucru cu publicul. Astfel, daca pâna acum consulatul de la Barcelona functiona cu doua ghisee si un program de lucru cu publicul de 4 ore de luni pâna joi, programul de lucru cu publicul se va mari la 6 ore zilnic, de luni pâna vineri, si vor functiona patru ghisee. Începând cu 4 februarie 2008, data de finalizare a lucrarilor, cetatenii români vor avea acces în noile spatii, nemaifiind obligati sa astepte în strada pentru a avea acces în consulat.

Consulatul de la Barcelona îi va deservi în continuare pe cei peste 105.000 de români înregistrati în regiunile Catalonia si Aragon.

Prin deschiderea consulatului de la Castellon, suplimentarea personalului si reamenajarea spatiilor de lucru de la Barcelona, si prin extinderea programului de lucru cu publicul, serviciile consulare vor fi mai accesibile cetatenilor români care locuiesc în aceste regiuni ale Spaniei.

Prin impunerea respectarii de catre personalul consular a unor proceduri clare si termene scurte de rezolvare a solicitarilor, serviciile consulare oferite românilor din tarile Uniunii Europene se vor îmbunatati. Astfel, înscrierea actelor de stare civila (certificate de nastere si de casatorie) se va face la oficiile consulare în maximum 30 de zile, pâna acum majoritatea acestor solicitari fiind îndrumate catre autoritatile din tara. Aceasta procedura crea dificultati solicitantilor, întrucât timpul de rezolvare era de câteva luni de zile.

De asemenea, cazierul judiciar se va elibera în maximum 20 de zile, iar pasaportul în 30 de zile.


Intră acum și în grupul de