Primăria Suceava a primit de la Guvern doar 34.000 de lei pentru expertiza tehnică a zece blocuri vechi din municipiu


Intră acum și în grupul de

Guvernul a alocat doar 34.000 de lei pentru efectuarea expertizelor tehnice la cele mai vechi blocuri din municipiul Suceava, a declarat, miercuri primarul Ion Lungu, care susține că pentru aceste studii este nevoie de cel puțin 100.000 de lei.

Ion Lungu

Edilul-șef a arătat în cadrul unei conferințe de presă că municipalitatea dorește reabilitarea structurii mai multor blocuri vechi din municipiu printr-un program cu finanțare europeană și că este necesară expertizarea a cel puțin zece blocuri vechi.

Potrivit lui Lungu, pentru un bloc de 60 de garsoniere care prezintă risc de prăbușire la cutremur există un studiu de consolidare, fiind necesare lucrări în valoare de 900.000 de lei, dar că pentru alte zece blocuri, din care trei blocuri turn, construite în perioada 1960-1968, este necesară efectuarea de expertize.

El a arătat că Guvernul a alocat pentru aceste expertize doar 34.000 de lei, iar municipalitatea solicită alocarea a cel puțin 100.000 de lei la care va contribui cu suma care mai rămâne de plătit pentru aceste expertize.

Lungu a spus că dorește ca lucrările de consolidare a respectivelor blocuri să fie făcute cu fonduri europene.

Primarul susține că singura șansă de a consolida case și blocuri este accesarea de fonduri europene prin POR 2014-2020 Axa 3, creșterea eficienței energetice a clădirilor care are inclusiv măsuri de consolidare, iar  pentru accesarea acestor fonduri pentru clădiri rezidențiale este necesar ca proiectul depus să fie cel puțin de 100.000 de euro, ceea ce presupune că vor trebui făcute asocieri între blocuri sau între asociații de proprietari pentru a depune proiecte de asemenea valori.

El consideră că este ultima șansă pentru asigurarea finanțării consolidării clădirilor cu risc seismic și a mai arătat că prin acest program există asigurate fonduri totale de 2,3 miliarde de euro. (N.B.)


Intră acum și în grupul de