Un nou pas in preluarea de catre Transgaz a conductelor de gaze naturale prin proiectul Suceava-Utilitati


Intră acum și în grupul de

Preluarea de catre Transgaz a conductelor de gaze naturale construite prin proiectul judetean de utilitati urmeaza sa fie avizata de ANRG, a anuntat joi presedintele CJ Suceava, Gavril Mîrza. Acesta a precizat ca reprezentanti ai administratiei judetene sucevene au purtat discutii la nivelul Ministerului Economiei si Finantelor privind transferul conductelor de gaze naturale ale judetului la Transgaz si de stabilire a unui operator de gaze naturale în localitatile judetului unde nu exista un astfel de operator.

Deoarece, pentru preluarea conductelor, este necesar avizul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, Gavril Mîrza a precizat ca reprezentanti ai MEF si Transgaz vor stabili conditiile de preluare. Cât priveste desemnarea operatorului de gaze naturale s-a stabilit ca, în scurt timp Consiliul Judetean va trebui sa elaboreze un studiu de fezabilitate privind eficienta operarii, în baza caruia MEF va organiza licitatia de desemnare a operatorului judetean.

Seful administratiei judetene a precizat ca se doreste ca preluarea operarii retelei de gaze naturale din judet sa se faca în trei etape, în prima urmând sa fie incluse localitatile care au retea interioara la care trebuie facut doar racordul, în etapa a doua, localitatile din apropierea conductelor de medie presiune fara instalatii de distributie interioare, iar în etapa a treia celelalte localitati.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a anuntat, la mijlocul lunii noiembrie 2007, la Suceava, ca Transgaz va prelua reteaua de gaze naturale construita pâna în prezent în judetul Suceava prin proiectul „Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene” si va continua investitiile prevazute în acest proiect.

Prin proiect au fost construite pâna în prezent conducte cu o lungime totala de 101 km.

Potrivit presedintelui CJ Suceava, sunt deja montate instalatii interne în localitatile Patrauti, Draguseni, Darmanesti, Dumbraveni sau Milisauti, dar locuitorii nu pot beneficia de gaze naturale pentru ca nu exista operator desemnat de MEF, situatia fiind asemanatoare si în Câmpulung Moldovenesc unde centrala termica de cogenerare nu poate functiona cu gaze naturale desi reteaua este finalizata.

Pentru realizarea investitiilor Consiliul Judetean Suceava a obtinut un credit cu garantii guvernamentale în valoare de 86,3 milioane de euro, finantatorul fiind Deutche Bank A.G. 


Intră acum și în grupul de