DSP Suceava va solicita Ministerului Sănătăţii repartizarea necesarului de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2016-2017  


Intră acum și în grupul de

 

Directorul adjunct al DSP Suceava, medicul epidemiolog Cătălina Zorescu, a declarat, marţi, că centralizarea  necesarului de doze de vaccin antigripal pentru judeţul Suceava este în curs de finalizare, urmând că în perioada următoare să se solicite Ministerului Sănătăţii numărul optim de astfel de doze.

vaccin-1

Zorescu a spus  că judeţul Suceava este unul dintre cele 15 judeţe santinelă din România în care se supraveghează şi monitorizează evoluţia săptămânală a infecţiilor respiratorii acute şi gripei în sezonul rece.

Ea a spus că raportarea numărului de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, pneumonii şi gripe din săptămâna anterioară urmează să se realizeze din luna octombrie, iar datele sunt raportate de toţi furnizorii de servicii medicale din judeţul Suceava.

Ea a precizat că pentru judeţul Suceava ar putea fi solicitate 30 000- 35 000 de doze de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2016-2017.

Medicul epidemiolog sucevean a mai spus că în sezonul rece 2015-2016 au fost repartizate judeţului Suceava 12 310 doze de vaccin antigripal în patru tranşe.

Zorescu a arătat că în sezonul rece 2015-2016 s-au înregistrat 169 de cazuri de gripă confirmate clinic şi parţial cu laboratorul.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, gripa este o infecţie respiratorie transmisibilă cauzată de virusul gripal, iar îmbolnăvirile severe şi complicaţiile apar mai frecvent în anumite grupuri la risc, respectiv la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, la cei cu afecţiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afecţiunile cronice respiratorii, afecţiunile cronice cardiovasculare, obezitatea.

Totodată, există un risc crescut de îmbolnăvire pentru copiii la vârstele fragede şi pentru femeile gravide. Ocazional, pot apărea forme severe de gripă la persoane sănătoase care nu fac parte din aceste grupe la risc.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în primul rând a persoanelor la risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afecţiuni cronice, gravide), dar şi a copiilor cu vârstă de peste 6 luni.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de