Ministrul Educatiei, supus unui maraton de peste 5 ore la dezbaterea pachetului de legi ale educatiei


Intră acum și în grupul de

Din capul locului, la dezbaterea ce s-a desfasurat vineri la Scoala Filadelfia din Suceava, privind noul pachet de legi ale educatiei, ministrul Cristian Adomnitei a declarat ca are tot timpul la dispozitie si ca va raspunde tuturor întrebarilor, fiindca a auzit ca la dezbaterea precedenta, cu secretarul de stat Zvetlana Preoteasa, cadrele didactice nu au fost lamurite. Astfel discutiile au durat aproximativ 5 ore, ministrul Educatiei raspunzând tuturor întrebarilor, cu amanuntele necesare.

La finalul întâlnirii, ministrul Adomnitei a fost multumit de cum a decurs totul  , desi a precizat ca nu intentiona sa vina la Suceava, „loc cu încarcatura emotionala”. „Fata de alte judete s-a pus accent si pe învatamântul particular si nu au fost întrebari legate de elevi, ca în alte parti. Ca întrebari si problematica abordata au fost mai activi ca în alte judete, Suceava fiind al 9-lea în care am fost la dezbateri. Cred ca a fost o actiune de succes, oamenii au înteles mai bine pachetul de legi. Am avut o discutie realmente deschisa si prietenoasa” a afirmat Cristian Adomnitei.

Dupa încheierea prezentarii celor mai importante aspecte din lege, de catre ministrul Adomnitei, vicepresedintele CJ Suceava, Stela Acatrinei a intervenit declarând ca „aceasta lege nu e adaptata la realitatea judetului Suceava”. „Ea ar trebui sa porneasca de la starea materiala a celor 953 de scoli ale judetului. Avem înca scoli în care se face focul cu lemn putrezit, avem toalete în curte, primariile nu au bani pentru transportul profesorilor, pentru creta si detergenti.  Aceasta lege nu se poate aplica atâta vreme cât mai sunt copii care vin dezbracati la scoala fiindca parintii lor traiesc numai din ajutorul social. Aceasta nu e în spiritul egalitatii de sanse de care vorbeste legea. Discrepantele care sunt între administratiile teritoriale nu pot face posibila aplicarea legii. La ora actuala guvernul promite prea multe, spun în general, nu ma refer la acest guvern care a mai facut câte ceva. Nu s-au alocat fonduri zonelor defavorizate pentru o  dezvoltare normala. Legile sunt facute de oameni care nu cunosc realitatile din teren, ministrul învatamântului nu discuta cu cel al finantelor sa vada daca sunt bani. De aceea avem legi doar pe hârtie. Legea dvs. e buna dar ar putea fi aplicata cam peste 5 ani”, a precizat Stela Acatrinei.  

Ca raspuns, ministrul Educatiei a precizat ca primariile trebuie sa faca tot posibilul sa-si atraga dascalii, sa se preocupe de scoli, iar atunci cânt „în România se va munci de 3 ori mai mult si bugetul va fi de 3 ori mai mare”.  


Intră acum și în grupul de