A luat bani pentru trafic de influență și i-a pus în contul bancar. Profesorul acuzat că a luat bani pentru a ajuta o candidată să treacă proba de matematică la Bacalaureat, trimis în judecată


Intră acum și în grupul de

Profesorul de biologie acuzat de trafic de influență după ce ar fi luat 600 de euro de la o absolventă de liceu căreia i-a promis că îi va asigura promovarea la proba de matematică a examenului de Bacalaureat, a fost trimis în judecată în stare de arest la domiciliu.

Procurorii Parchetulului de pe lângă Tribunalului Suceava au dispus, joi, trimiterea în judecată a profesorului Victor Jucan pentru trafic de influență.

Potrivit rechizitoriului, în cursul lunii august 2016, o absolventă de liceu, martor denunțător în dosar, a decis să se înscrie din nou la examenul de bacalaureat, pe care l-a susţinut pentru prima oară în anul 2012, însă la acel moment nu a promovat proba la matematică.

Ea avea nevoie de diploma de bacalaureat, întrucât în anul 2016 a terminat cursurile unei şcoli postliceale, iar pentru a primi diploma de absolvire avea nevoie de diplomă de bacalaureat.

Pentru a nu-şi asuma nici un risc, pentru a fi sigură că va promova examenul de bacalaureat, ea a apelat la Victor Jucan, profesor de biologie la o unitate şcolară din municipiul Suceava, cu care a intrat în legătură prin intermediul unei cunoştinţe comune.

Astfel, în data de 11 august 2016, tânăra a luat legătura cu Jucan, iar acesta a acceptat să se întâlnească cu ea, iar în cadrul acestei prime întâlniri i-a prezentat problema ei și l-a întrebat dacă o poate ajuta.

FOTO: Euro/Shutterstock.com
FOTO: Euro/Shutterstock.com

Anchetatorii susțin că Jucan ar fi a fost de acord, spunându-i însă că este destul de scump și că o va costa 600 euro și a lăsat-o pe martoră să creadă că are influenţă asupra comisiei de corectare a lucrărilor de la examenul de bacalaureat, sesiunea august – septembrie 2016, o parte din suma de 600 de euro fiind destinată acesteia.

A doua zi, Jucan a contactat-o telefonic pe candidată  întrebând-o când îi aduce banii stabiliţi, iar aceasta a fost nevoită să împrumute 300 euro, bani pe care i-a dat lui Jucan care, după aproximativ o oră – o oră şi jumătate, a depus în contul personal suma de 1.320 de lei, reprezentând contravaloarea sumei de 300 de euro, la un curs valutar de 4,4 lei pentru un euro.

În cursul aceleiaşi zile, Jucan  i-a spus că trebuie să-i dea şi restul de bani, încă 300 de euro până la data de 17 sau 18 august, iar în 16 august a contactat-o telefonic  cerându-i diferenţa de bani.

Candidata l-a întrebat dacă poate să-i vireze banii într-un cont, iar Jucan a fost de acord şi i-a trimis, prin mesaj scris, datele contului său bancar, iar prietenul tinerei, aflat în Iași, a virat suma de 300 euro în contul indicat.

Cei doi s-au reîntâlnit în data de 23 august, cu o zi înainte ca tânăra să se prezinte pentru susţinerea probei la matematică din cadrul examenului de bacalaureat, ocazie cu care Jucan Victor i-a dat instrucţiuni cu privire la modul de redactare al tezei: să scrie cu stiloul, să scrie mult, chiar dacă nu este corect, iar pe a treia pagină a tezei, în partea de sus, să scrie „varianta x+y+z”, acesta urmând a fi semn distinctiv.

Tânăra a susţinut proba de matematică din cadrul examenului de bacalaureat, cu ocazia întocmirii tezei, conformându-se indicaţiilor date de inculpat, iar în data de 29 august când s-au afişat rezultatele examenului de bacalaureat a constatat că nu a promovat bacalaureatul.

Ea i-a cerut explicaţii lui Jucan Victor, precum şi să-i restituie suma de 600 de euro, dar acesta a refuzat, invocând diferite motive, iar tânăra a sesizat organele de urmărire penală.

Dosarul urmează să fie judecat de Tribunalul Suceava.

 


Intră acum și în grupul de