Municipiul Suceava s-ar fi dezvoltat la fel de frumos ca Universitatea Suceava dacă exista un proiect comun semnificativ, susține rectorul USV


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a declarat, luni, la deschiderea anului universitar că după Revoluție nu a existat nici un proiect semnificativ comun de dezvoltare în care Universitatea şi Primăria sau Consiliul Judeţean Suceava să fie parteneri și crede că dacă existau, poate că oraşul s-ar fi dezvoltat la fel de frumos cum s-a dezvoltat şi USV.

usv-deschidere-an-5

Rectorul USV a spus că Universitatea suceveană este o instituţie contributoare la bugetul de stat şi la bugetul local, iar în anul 2015, instituţia academică suceveană a virat bugetului de stat sume cumulate care depăşesc cu peste cinci milioane de lei sumele primite pentru finanţarea învăţământului.

Popa a explicat că acest lucru a fost posibil datorită veniturilor proprii încasate de Universitate, dar în special datorită contractelor cu finanţare nerambursabile atrase de cadrele didactice universitare sucevene arătând că aceste contracte au reprezentat aproximativ 50 la sută din bugetul de 110 milioane de lei al Universităţii “Ştefan cel Mare”Suceava.

“Aşadar, este bine de ştiut de către toată comunitatea suceveană că Universitatea “Ştefan cel Mare” Suceava nu este un consumator al banului public, ci o instituţie care contribuie la bugetul de stat şi care, prin impozitele şi taxele plătite, asigură, într-o anumită măsură, şi salariile din cadrul autorităţilor locale şi regionale. Poate acest argument suplimentar, alături de toate celelalte imense avantaje ale existenţei unei universităţi puternice în Suceava, vor determina aleşii locali să pună nevoile Universităţii mai sus în clasamentul propriilor priorităţi. În toţi aceşti ani post-revoluţionari, nu a existat nici un proiect semnificativ comun de dezvoltare în care Universitatea şi Primăria sau Consiliul Judeţean Suceava să fie parteneri. Mare păcat!. Dacă existau, poate că oraşul s-ar fi dezvoltat la fel de frumos cum s-a dezvoltat şi Universitatea”, a mai spus Popa.

La deschiderea anului universitar au participat din partea autorităților locale viceprimarul Lucian Harșovschi, vicepreședintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc și prefectul Constantin Harasim, care însă nu au luat cuvântul. (Liliana Bujdei)

 

 

 


Intră acum și în grupul de