Acasă Actualitate Ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu in vizita oficiala la Oslo

Ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu in vizita oficiala la Oslo


Intră acum și în grupul de

În perioada 11-12 februarie 2008, ministrul afacerilor externe, Adrian Cioroianu a efectuat o vizita oficiala în Regatul Norvegiei. Vizita se înscrie în seria de consultari privind politica de securitate, realizate de seful diplomatiei române cu partenerii europeni, în contextul Summit-ului NATO de la Bucuresti din aprilie 2008.

În prima zi a vizitei, ministrul afacerilor externe român a participat la un dejun de lucru cu conducerea Innovation Norway, institutie coordonatoare a programelor bilaterale de finantare aflate sub egida Spatiului Economic European, precum si cu reprezentanti ai principalelor companii norvegiene care au investit în România. Au fost identificate o serie de proiecte, în special în sectorul energetic, apte sa primeasca finantare din partea norvegiana.



Programul a mai inclus si întâlniri cu directorii a doua din cele mai prestigioase think-tank-uri norvegiene, Institutul Norvegian de Studiere  a Pacii (PRIO) – Stein Tonnesson si al Institutului Fridtjof Nansen – Peter Johan Schei. Discutiile au vizat identificarea unor oportunitati de cooperare între cele doua institute si organizatii similare din România. A avut loc, de asemenea, un schimb de vederi referitor la principalele subiecte aflate pe agenda internationala (situatia din Balcanii de Vest/Kosovo, problematica de securitate în perspectiva Summit-ului NATO de la Bucuresti).

În cea de-a doua zi a vizitei la Oslo, ministrul afacerilor externe a avut întrevederi cu omologul sau, Jonas Gahr Store, cu Anne Grette Strøm-Erichsen, ministrul apararii, cu Thorbjørn Jagland, presedintele Parlamentului din Norvegia si cu Olav Akselsen, presedintele Comisiei de politica externa. De asemenea, Adrian Cioroianu a sustinut o alocutiune cu titlul „NATO Bucharest Summit: ambitions and opportunities”, la Comitetul Atlantic Norvegian (NAC) si a avut o întrevedere cu prof. Geir Lundestad, director al Institutului Nobel si cu prof. Jardar Seim, specialist în istoria Europei de Sud-Est.


Intră acum și în grupul de



Exit mobile version