Bancă din Vatra Dornei înșelată cu 2,4 milioane de lei de un administrator de firmă


Intră acum și în grupul de

Un administrator de firmă care a contractat un credit de la o bancă din Vatra Dornei a fost trimis în judecată pentru prejudicierea instituției bancare cu 2,4 milioane de lei după ce a depus acte contradictorii la obținerea unor credite de la aceeași bancă.

parchet suceava 2

Parchetul Tribunalului Suceava a anunțat că a dispus  trimiterea în judecată a lui Claudiu Gheorghe Pața, cercetat în stare de libertate,  pentru  „înşelăciune”.

Procurorii arată că Claudiu Gheorghe Pața, în calitate de administrator al firmei SC K.I. SRL, a încheiat  cu o instituție bancară din localitatea Vatra Dornei un contract de credit în valoare de 2.256.200 lei, pe o perioadă de 5 ani, pentru finanţarea unui proiect imobiliar constând în achiziţia a 4 imobile din municipiul Vatra Dornei şi efectuarea de lucrări de modernizare, renovare, amenajare şi viabilizare, conform devizelor de lucrări pe fiecare obiectiv, în sumă totală de 220.017 lei.

Ulterior, SC K.I. SRL a solicitat schimbarea parţială a destinaţiei creditului, prin înlocuirea unuia dintre cele patru imobile cu un imobil spaţiu comercial situat tot în municipiul Vatra Dornei, achiziționat de la firma SC R. SRL, conform unui contract de vânzare – cumpărare din 09.10.2007 şi a facturii nr. 6894465/09.10.2007, în sumă de 810.900 lei.

Claudiu Gheorghe Pața este acuzat de  „înşelăciune”, deoarece în calitate de administrator al SC K.I. SRL cu prilejul încheierii actului adiţional din 15.10.2007 la contractul de credit nr. 32/21.09.2007 a prezentat faptul mincinos că între societatea administrată de el şi SC R. SRL s-a desfăşurat o activitate economică reală, respectiv achiziția imobilului menționat.

Astfel, pentru a determina banca să încheie acest act adiţional, Paţa a depus drept documente justificative contractul de vânzare cumpărare din 09.10.2007, prin care SC R. SRL vinde către SC K.I. SRL, imobilul situat în municipiul Vatra Dornei, pentru suma de 810.900 lei şi factura fiscală nr. 6894465/09.10.2007.

Intenţia lui Paţa de a induce în eroare unitatea bancară rezultă din faptul că ulterior, în data de 05.08.2008, cu ocazia contractării de firma sa SC K.I. SRL,  a unui credit de la aceeași unitate bancară, a solicitat ca SC R. SRL, în calitate de proprietar real al imobilului din municipiul Vatra Dornei să garanteze executarea contractul cu acest imobil.

Prin această faptă a fost creat unităţii bancare un prejudiciu în sumă de 2.429.867,3 lei, constând din credit restant, dobânzi şi comisioane restante.

În această cauză nu s-au aplicat măsuri asigurătorii, sumele care au fost reţinute ca prejudiciu fiind garantate mobiliar şi imobiliar în favoarea instituției bancare creditoare.

Dosarul a fost înaintat, spre judecare, Judecătoriei Vatra Dornei.(N.B.)


Intră acum și în grupul de