Ședință comună Suceava-Cernăuți în care se vor aproba proiecte de 8 milioane de euro, în special în ceea ce privește investiții în drumuri transfrontaliere


Intră acum și în grupul de

Consiliul Județean Suceava și Consiliul Regional Cernăuți se vor reuni, vineri, în ședință comună pentru a adopta mai multe proiecte comune, unele dintre acestea finanțate prin Programul Operațional Comun România-Ucraina 2014-2020.flutur1

În ședință se va solicita redeschiderea PCTF Vicovu de Sus- Krasnoislk, Climăuți- Fântâna Albă  și Ulma -Rusca la cerința expresă a locuitorilor din zonă.

Potrivit președintelui CJ Suceava, vor fi adoptate inițierea unor proiecte cu finanțare europeană de 8 milioane de euro.

Astfel, un proiect de 2 milioane de euro prevede reabilitarea drumului transfrontalier Izvoarele Sucevei – Șepit, iar un alt proiect cu aceeași valoare va fi pentru reabilitarea drumului transfrontalier Roșca – Ulma. Cele două drumuri vor fi reabilitate atât pe partea românească dar și pe cea ucraineană și fac legătura cu punctele de frontieră respective.

În acest fel, locuitorii din zona Vatra Dornei-Câmpulung Moldovenesc vor putea ajunge pe un traseu mai scurt în Ucraina.

Pe lângă aceste două proiecte, regiunea Cernăuți va  implementa, în calitate de lider de proiect, prin Serviciul de  Drumuri  Rutiere  al  Regiunii Cernăuți  proiectul major de investiții,      finanțat tot prin Programul Operațional   Comun  România-Ucraina în valoare totală de 4.100. 000 euro,  care  vizează  reabilitarea  a  7  km  de drum pe tronsonul Krasnoilsk – Vicovu de Sus.

Totodată, cele două Consilii vor acorda prioritate pentru modernizarea drumurilor Climăuți-Fântâna Albă, Rusca-Ulma, Șepit-Izvoarele Sucevei astfel încât infrastructura de frontieră să fie acceptabilă.

În ceea ce privește Aeroportul Suceava, partea ucraineană propune asigurara unei curse speciale cu autocarul, pe ruta Cernăuți -Suceava în zilele în care există curse internaționale de pe Aeroportul Salcea, concomitent cu simplificarea trecerii în zona vamală pentru persoanele care se deplasează la aeroport.

Mai mult, aleșii județului Suceava și ai regiunii Cernăuți vor solicita guvernelor celor două țări ca în continuarea drumului expres Siret-Bacău să fie realizat și drumul Siret-Porubnoe-Cernăuți-Ternopil.

Cele două consilii vor aproba și cooperări în domeniu sănătății, educației, situațiilor de urgență și conservării patrimoniului cultural comun.(N.B.)


Intră acum și în grupul de