Protestul sindicaliştilor Sanitas Suceava continuă, marţi, prin purtarea de banderole, fără organizarea pichetelor de grevă

Protestul membrilor sindicatului Sanitas din judeţul Suceava va continua, marţi, prin purtarea de banderole şi cu reducerea activităţii doar în sectorul administrativ şi în secţiile cu pacienţi preponderent cronici, dar fără părăsirea secţiilor şi fără organizarea pichetelor de grevă.

sanitas-greva-banderola

Preşedintele Uniunii Sindicale Judeţene Sanitas, asistent medical principal Romică Balan, a precizat, luni seara, într-un comunicat de presă că, în condiţiile în care până la ora 20,00, nu s-au finalizat discuţiile din şedinţa comună a Comisiei de Muncă şi a Comisiei de Buget, la care a  participat şi conducerea Federaţiei SANITAS din România, comitetul de grevă judeţean s-a consultat cu liderii din unităţille sanitare şi a luat o decizie privind modul în care vor continua protestele sindicaliştilor din judeţul Suceava.

“Decizia acestora a fost ca mâine, 1 noiembrie a.c., protestul să se manifeste prin purtarea de banderole şi reducerea activităţii doar în sectorul administrativ şi în secţiile cu pacienţi preponderent cronici, dar fără părăsirea secţiilor şi fără a se organiza pichete de grevă. În situaţia în care Federaţia va solicita o remobilizare masivă a membrilor Sanitas vom activa liderii de grupe şi personalul aflat în turelele libere care să se alăture celor ce sunt la program şi se va reveni la blocarea parţială a activităţii din spitalele sucevene, în aceleaşi condiţii de respectare a prevederilor legale de asigurare a activităţii minime. Hotărârea aceasta a fost unanim aprobată de liderii Sanitas suceveni în condiţiile în care se derulează negocieri cu factorii de decizie legislativă şi venind în întâmpinarea nevoii populaţiei de a accesa servicii de sănătate, scopul nostru nefiind acela de a aduce prejudicii stării de sănătate a pacienţilor şi a populaţiei în general”, se precizează în comunicatul de presă al USJ Sanitas Suceava.

De precizat este că membrii sindicatului Sanitas au intrat, luni, în grevă generală, acţiunea de protest fiind desfăşurată în opt spitale din judeţul Suceava, iar în cele două spitale din municipiul Câmpulung Moldovenesc s-au raliat protestului şi medicii.

Ministerul Sănătăţii a precizat, luni, într-un comunicat de presă publicat pe site-ul instituţiei, că “Guvernul înțelege importanța și urgența revendicărilor SANITAS și rămâne deschis dialogului constructiv pentru a găsi soluții responsabile și sustenabile bugetar, în beneficiul personalului din sistemul de sănătate”.

În comunicatul de presă se arată că atât Ministerul Sănătății, cât și Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice își manifestă disponibilitatea la dialog cu toți partenerii sociali.

“Guvernul consideră că este nevoie de responsabilitate în promovarea politicilor salariale din sectorul bugetar, mai ales în contextul în care Parlamentul urmează să dezbată amendamentele privind modificarea OUG 20/2016, ce vizează creșteri salariale pentru mai multe sectoare de activitate, cu un impact bugetar anual de aproximativ 2 miliarde de lei. De asemenea, trebuie avut în vedere că adoptarea și punerea în aplicare a acestor modificări ar duce la apariția unor inechități noi și la discriminarea altor categorii de personal. Reașezarea grilei de salarizare pentru personalul plătit din fonduri publice poate fi făcută doar printr-o lege de salarizare unitară, asupra căreia Ministerul Muncii a început un amplu proces de consultare cu partenerii sociali”, se precizează în comunicatul de presă al Ministerului Sănătăţii.

Sursa citată menţionează că Ministerul Muncii a transmis în cursul zilei de vineri Federației SANITAS că  demersul sindical „nu îndeplinește condițiile legale pentru declanșarea conflictului de muncă și solicită responsabilitate în acțiunile revendicative”.

 Acte normative în vigoare stabilesc condițiile clare în care poate fi declanșat un conflict de muncă și în care pot fi solicitate majorări salariale. În acest caz: Solicitările SANITAS, care ar duce la majorări salariale pentru anumite categorii de personal, încalcă Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010. Declanșarea conflictului de muncă s-a făcut fără respectarea procedurilor stabilite de Legea privind dialogul social – nr.62/2011. Astfel, art.17 alin.(1) din Legea responsabilității fiscal-bugetare nr. 69/2010, republicată, prevede că “nu se pot promova acte normative cu mai puțin de 180 de zile înainte de expirarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art. 110 alin. (1) din Constituția României, republicată, care să conducă la creșterea cheltuielilor de personal”, se menţionează în comunicatul de presă al MS.

În acelaşi document se arată că Ministerul Muncii a comunicat Federației SANITAS că, potrivit Legii dialogului social nr. 62/2011, nu poate declanșa conflictul colectiv de muncă, deoarece există un contract colectiv de muncă (CCM) încheiat și înregistrat legal la nivelul sectorului de activitate „Sănătate. Activități Sanitar – Veterinare”. Valabilitatea contractului este până la 31.12.2016 si, potrivit legii, pe durata existenței unui CCM, angajații nu pot declanșa un conflict colectiv de muncă.

Legea 62/2011 mai prevede că “nu pot constitui obiect al conflictelor colective de muncă revendicările angajaților pentru a căror rezolvare este necesară adoptarea unei legi sau a altui act normativ”.

“Totodată, menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea:

angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat; angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv);părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui  contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor”, se precizează în documentul citat.

În comunicaul de presă se mai arată că nici o revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, “nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă”.

“Ministerul Muncii atrage atenția că o grevă se poate declanșa, conform Legii 62/2011, numai după înregistrarea conflictului de muncă la Ministerul Muncii și după parcurgerea etapelor obligatorii prevăzute de lege, respectiv declanșarea conflictului colectiv de muncă și parcurgerea etapei de conciliere”, se menţionează în comunicatul de presă..

Ministerul Sănătății a anunţat că se va adresa instanței de judecată competente pentru a constata legalitatea sau nelegalitatea grevei.

(Liliana Bujdei)