Presedintele Colegiului Judetean al Medicilor „tuna si fulgera” la adresa autoritatilor locale si centrale


Intră acum și în grupul de

Presedintele Colegiului Medicilor Suceava, Cristian Irimie, a anuntat luni, în cadrul unei conferinte de presa, ca medicii din judet se confrunta cu unele cazuri în care sunt încalcate drepturile acestora, de aceea institutia este hotarâta, ca în cazul în care nu se ajunge la întelegeri pe cale amiabila, sa recurga la instanta de judecata. Ca exemplu, presedintele Colegiului Medicilor Suceava a adus la cunostinta faptul ca primarii, primariile, consilierii locali si alti reprezentanti ai autoritatilor publice locale care, în calitate de proprietari ai spatiilor în care îsi desfasoara activitatea medicii, nu-si respecta obligatia de a contribui la buna întretinere a spatiilor respective.  

Tot la capitolul disfunctii, a fost pusa si relatia medicilor cu diverse institutii, cum sunt Casa de Asigurari, ori conducerile spitalelor. Cristian Irimie declara ca prin limitele administrative si economice se fac abuzuri împotriva medicilor , acestia fiind obligati sa trateze la nivelul competentelor maxime, dar fara a avea resurse. „Toata lumea da vina pe corpul medical, fara sa-si ia nimeni responsabilitatea ca s-a actionat prin aceste constrângeri economice si administrative. Ajungem iarasi sa dam vina pe spitale, pe conducerile lor, si sa nu spunem ca se termina primul trimestru, bugetul national al României este aprobat din luna decembrie, iar MS si CNAS nu au binevoit sa faca contractul cadru si sa semneze contractele cu spitalele si cu medicii si atunci spitalele functioneaza în limitele bugetului lunar alocat  – 8,2% din bugetul pe anul trecut – si nu au nici o posibilitate, conform legii achizitiilor publice, sa faca achizitii de medicamente si materiale sanitare în cantitatile normale pentru aceasta perioada, care în general este de foarte mare aglomeratie în spitale”, a declarat Cristian Irimie.

Cea mai grea situatie se înregistreaza la Spitalul Judetean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, a precizat Cristian Irimie, care a adaugat ca achizitiile se fac pe bucatele si medicii sunt nevoiti sa schimbe medicamentele chiar în timpul tratamentului. 


Intră acum și în grupul de