Președintele CJ Suceava: „Nu cred că e normal ca un judeţ cu jumătate de milion de hectare de păduri să-şi pună problema crizei lemnului de foc”


Intră acum și în grupul de

La sediul Prefecturii Suceava a avut loc, miercuri, o ședință în cadrul căreia a fost discutată problema lipsei lemnului de foc în mai multe zone din județul Suceava.

La întrunirea convocată de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, au luat parte prefectul Constantin Harasim, dar și reprezentanți ai Direcției Silvice Suceava și ai Gărzii Forestiere Suceava.

Șeful administrației județene a declarat după ședință că până acum, Direcția Silvică Suceava a pus în vânzare 120.000 de mc de lemn de foc și că a solicitat reprezentanţilor Direcţiei Silvice Suceava să găsească soluţii şi că vor fi puse în vânzare, pentru următoarele două luni, încă 37.000 de metri cubi de lemn de foc pentru a se ajunge la nivelul anului trecut când a fost pusă în vânzare o cantitate de circa 150.000 de mc.

flutur-si-harasim

Flutur a menționat că populaţia se mai aprovizionează şi din pădurile comunale din obşti şi de la agenţi economici şi că în general consumul anual şi în 2015 a fost cam al 150.000-160.000 de metri cubi.

Președintele CJ Suceava a spus că, vineri, împreună cu prefectul, va merge în comunele Boroaia și Râșca, unde sunt problemele cele mai mari, pentru discuţii cu primarii şi şefii de ocoale, menționând că numai ocoalele din zonă Râşca şi Fălticeni vor primi peste 4.500 de metri cubi de lemn de foc în perioada imediat următoare pe care să-l pună în vânzare populaţiei.

flutur1

„A fost o întârziere în aprovizionarea populaţiei aşa cum rezultă din discuţiile cu specialişti pentru că lemnul se scoate la licitaţie pentru că SEAP a fost o lună blocat în  vară şi într-adevăr s-au înăsprit sancţiunile pentru tăierea arborilor nemarcaţi”, a spus Gheorghe Flutur.

El a subliniat că trebuie găsite urgent soluţii pentru acoperirea deficitului în special în zona de câmpie. „Nu cred că e normal ca un judeţ cu jumătate de milion de hectare de păduri să-şi pună problema crizei lemnului de foc”, a conchis Flutur.

Consilierul județean sucevean al PSD, Gheorghe Monoranu, a avertizat, luni, în ședința Consiliului Județean Suceava că se prefigurează o criză a lemnului de foc și a solicitat conducerii CJ Suceava, în special președintelui Gheorghe Flutur, să facă toate demersurile necesare pentru soluționarea problemei.

Monoranu a spus că Suceava are cea mai scăzută temperatură și iarna și vara și că este necesar ca populația să beneficieze de lemn de foc, dar că nu s-a dat până acum nici un metru cub de lemn de foc.

„Sunt cereri care așteaptă”, a spus Monoranu care a arătat că oamenii, în special din zona Boroaia, sunt îngrijorați și a apreciat că se va ajunge ca oamenii să pună pe foc gardurile. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de