Suceava, pe primul loc în țară la accidente rutiere mortale. Flutur: ”Să chemăm societatea civilă la combaterea indisciplinei în trafic”


Intră acum și în grupul de

Statistica accidentelor rutiere din 2016 din județ este îngrijorătoare, a declarat, miercuri, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, în cadrul unei întâlniri pe care a convocat-o împreună cu prefectul de Suceava, Constantin Harasim, privind situația siguranței circulației în județ după ce a ajuns pe primul loc la accidente rutiere mortale.

La discuții au luat parte reprezentații Poliției Județene Suceava, ai Jandarmeriei, ISU, Secția de Drumuri Naționale, ARR Suceava și ITM Suceava.

„Cifrele ne obligă să acţionăm rapid în câteva direcţii, deşi Suceava este judeţul cu cea mai mare lungime de kilometri de drumuri judeţene şi comunale, numărul accidentelor mortale 72 ne situează din păcate pe primul loc”, a spus Flutur.

El a arătat că principalele cauze ale accidentelor sunt viteza excesivă şi neadaptată condițiilor de trafic, indisciplina pietonilor, neacordarea priorităţii de şoferi pietonilor.

flutur-8

”Foarte interesant şi îngrijorător este că s-a mutat ponderea accidentelor grave şi mortale către localităţile mici şi rurale, accidente cu motociclişti, biciclişti, căruţaşi”, a spus Flutur.

El a arătat că în ceea ce privește accidentele de pe DN17 a solicitat Secției Drumurilor Naționale să aplice un strat de uzură pentru că sunt zone unde carosabilul este lunecos când plouă în zona Mestecăniş-Iacobeni şi pasul Tihuţa.

„În anumite zone au pus acest strat de uzură, dar va trebui anul viitor, de urgenţă, să continue pentru că aderenţa a scăzut şi unele accidente s-au produs şi din această cauză”, a spus președintele CJ Suceava.

În cadrul ședinței s-a convenit ca CJ Suceava, împreună cu Inspectoratul Şcolar şi cu Prefectura să pregătească o săptămână a educaţiei rutiere în şcoli, dar să fie organizate şi şedinţe publice în cămine culturale cu proprietari de căruţe, de biciclete, motociclete, pentru a prezenta cazurile şi pentru a îi instrui în direcţia prevenţiei.

Totodată, Flutur a spus că a solicitat Secției de Drumuri Naționale ca împreună cu Serviciul Poliției Rutiere și cu Direcția Județeană a Drumuri să realizeze o hartă a traseelor de căruţe care să evite drumurile naţionale pentru că prezența căruțelor pe acele drumuri reprezintă un pericol pentru siguranţa traficului.

Gheorghe Flutur a mai declarat că în cadrul ședinței s-a convenit și încurajarea societăţii civile în ceea ce privește crearea unui site în care să se publice imagini şi date despre indisciplina în trafic, despre teribilişti sau cei care nu respectă norme.

„Trebuie prin metoda ruşinării, dacă nu altfel, să le facem publice aceste acţiuni şi să descurajăm şi să chemăm societatea civilă la combaterea indisciplinei în trafic”, a spus Flutur.

El a arătat că, de asemenea urmează să se stabilească și modalitatea de descărcare a imaginilor camerelor de luat vederi din anumite zone publice pentru că pot fi foarte multe dovezi de indisciplină în trafic, astfel încât oricând un şofer să știe că poate fi monitorizat  şi abaterea lui poate fi descoperită. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de