Fotbal : Un radautean, cel mai cautat agent FIFA din Franta! Cristian Morosan – un model de ascensiune


Intră acum și în grupul de

Cristian Morosan, radauteanul stabilit în Franta în 1996, este la ora actuala cel mai cautat agent FIFA din Hexagon, el fiind cel care a realizat transferurile lui Daniel Niculae, Gabi Tamas si Vlad Munteanu la celebrul club de fotbal AJ Auxerre.

Cristian Morosan are acum 33 de ani si este casatorit cu o parizianca mai tânara cu doi ani decât el (licentiata la Sorbona, profesoara de pian si muzica clasica), cu care are doi copii. În urma cu mai bine de un deceniu, el si-a luat inima în dinti si a plecat în Occident, dovedindu-se între timp un model de ascensiune profesionala.

Drumul pâna la succesul de care se bucura în prezent a fost presarat cu destule greutati. Prin ambitie, perseverenta si noroc a reusit.

“Am plecat în 1996 în Franta, desi initial mi-am propus sa ajung în Germania, acolo unde aveam o verisoara. În acei ani si la vârsta care o aveam atunci, sa ajung în Germania era un vis, de fapt oricine îsi dorea asta. Dupa ce mi-am cumparat o viza la negru, mi-am luat o geanta cu haine în spate si am pornit la drum. Am parcurs distanta cu trenul, pe jos si facând stopul, dar nu am renuntat niciun moment la ideea de a ajunge acolo unde mi-am propus. Am strabatut, tot pe jos sau cu câte un tir, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Olanda si Belgia, pâna am ajuns în Franta. Am facut 1.700 de kilometri în 30 de zile”, povesteste Cristian Morosan. S-a oprit câteva zile la Frankfurt, în Germania, la verisoara sa, dar,  pentru ca nu si-a gasit de lucru, a decis sa mearga în Franta. Radauteanul nu a uitat nici acum ca drumul din Germania pâna în Olanda l-a parcurs cu un tir al carui sofer era un român, Ioan Solovastru din Arbore. “Pot spune ca am avut si mult noroc”, recunoaste Cristi.

Ajuns în Franta, dupa câteva zile de cosmar în care nu stia încotro sa o ia si ce sa faca, zeita Fortuna i-a zâmbit din nou. “Într-o zi, mergând pe strada prin Paris, am avut norocul sa ma întâlnesc cu un fost coleg de liceu,  Traian Bodale din Marginea. Va dati seama ce înseamna sa întâlnesti un cunoscut într-o metropola cu 11 milioane de locuitori. A fost un soc pentru amândoi când ne-am vazut. Traian era în Franta de 3 sau 4 ani, lucra la Paris ca manechin si avea suficiente relatii. M-a primit la el acasa. Locuia într-unul din cartierele selecte ale capitalei franceze, pe undeva pe lânga ambasada României si Turnul Eiffel. El m-a învatat cutumele franceze, daca pot sa le numesc asa”, îsi aminteste Cristi Morosan.
 

În februarie 1997, actualului impresar i-a surâs din nou norocul. L-a cunoscut pe Karim Verroutin, unul dintre angajatii Asociatiei “Michel Platini”, s-a împrietenit cu el si au urmat 7 ani în care a lucrat pentru actualul presedinte al UEFA. S-a legitimat ca fotbalist la FC Paris, unde ulterior a fost antrenor-jucator pentru ca absolvise si cursurile Centrului de formare a jucatorilor amatori – Montrouge.

Înainte sa ajunga în Franta, Cristian Morosan jucase fotbal si în tara. El a evoluat la  Clubul Sportiv Radauti, unde l-a avut ca antrenor pe prof. Chirila, si la Bucovina Radauti, în Divizia C, unde a fost coleg de generatie cu Olivian Gherasim. ”Nu câstigam prea multi bani la FC Paris, primeam pe atunci echivalentul în franci a vreo 500 de euro, asa ca mi-au propus sa si antrenez. Din 1997 si pâna în 2005 am fost antrenor-jucator la FC Paris”, spune Cristian Morosan.

Între timp, fostul coleg de liceu plecase din Franta. A trebuit sa se mute. Cea care l-a ajutat în acea perioada a fost Sandra Vulcanescu, fiica filosofului Mircea Vulcanescu. “Am stat la dna Sandra aproximativ trei ani, care au fost extrem de buni. Ea era foarte cunoscuta în Franta, fiind casatorita cu un conte francez. Sandra Vulcanescu era si lidera diasporei din Hexagon. Ea mi-a asigurat casa, masa si un plus de educatie. Alaturi de ea am învatat limba franceza, am studiat si am cunoscut multi oameni”, spune Cristian  Morosan.

Între timp, radauteanul a urmat cursurile Facultatii de Sport din cadrul Universitatii din Evry, precum si cele ale Academiei “Claire Fontaine”, fiind al doilea român dupa Ladislau Bölöni care a obtinut pretioasa diploma.

Cristian Morosan lucra în paralel  la biroul lui Michel Platini, fosta glorie a fotbalului francez si actualul presedinte al UEFA. “Ani de zile am lucrat la el ca voluntar, îl sfatuiam pe unul dintre consilierii lui Platini când era vorba de fotbalul din România. A fost o perioada minunata, cea în care am lucrat pentru Michel Platini. Asociatia lui avea si un motto foarte interesant, care în traducere ar însemna “Redau fotbalului si vietii ce mi-a oferit””, spune Cristi.

Fostul Balon de Aur al Europei a fost cel care l-a ajutat pe Cristi Morosan sa faca mai multe stagii la câteva cluburi profesioniste de prima mâna, înainte de a obtine licenta Pro. “Îmi amintesc ca am stat 10 zile în staff-team-ul echipei FC Liverpool, cu un an înainte ca ei sa câstige Liga Campionilor. Cele 10 zile petrecute acolo înseamna enorm, fiind echivalentul unei facultati. Îmi amintesc ca am asistat la celebrul meci Liverpool – Arsenal 2-3, în care gazdele au condus cu 2-0, dar londonezii au avut un Thierry Henry în zi mare si au întors meciul în favoarea lor”, mai povesteste Cristi Morosan.
 

Apoi a început sa urmeze cursurile necesare pentru a deveni agent FIFA, iar licenta de impresar si-a luat-o acum doi ani, fiind coleg de sesiune cu Adrian Ilie.

”Munca unui agent FIFA este foarte grea, e obositoare. De pilda, pe fiecare român pe care l-am transferat si pentru care sunt agent l-am urmarit cu anii. Am vazut fiecare meci al lor, am întocmit mii de fise si am negociat cu echipele interesate de ei zile si nopti fara întrerupere. Din fericire, am avut noroc ca francezii si-au dat seama ca sunt serios, iar acum tot ce este fotbal si vine din România spre Franta trece întâi pe la mine”, ne-a spus Cristian Morosanu.

Însa cel mai greu, spune impresarul român,  este sa aduca jucatori de origine franceza în România: “Francezii nu vor sa vina în România, pentru ca, spun ei, ai nostri sunt neseriosi. Dau bani putini si nu respecta contractul. Din Franta în România ar veni doar jucatori de mâna a treia sau a patra, în schimb din România în Franta ajunge doar crema”.

Trei transferuri de calibru realizate de el: Daniel Niculae, Gabi Tamas si Vlad Munteanu, toti la AJ Auxerre.

Daniel Niculae s-a nascut pe 6 octombrie 1982, este legitimat la clubul francez de prima liga AJ Auxerre si este titular incontestabil pe postul sau, cel de atacant. Echipa din Hexagon, care a terminat sezonul trecut pe locul opt în campionat, l-a achizitionat pe român, pentru patru ani, de la Rapid Bucuresti, în schimbul a 3,3 milioane de euro.

Vlad Munteanu (27 de ani), mijlocas de banda stânga, a ajuns si el la AJ Auxerre în pauza competitionala din acest an, fiind adus de la echipa germana VfL Wolfsburg. El a reusit sa impresioneze Germania în sezonul trecut, dupa ce a înscris 11 goluri în Bundesliga, ceea ce i-a adus un contract pe trei ani, în schimbul sau fiind achitate peste 1,5 milioane de euro. Pâna acum, mijlocasul a aparut în tricoul nationalei o singura data, dar e considerat o posibila solutie ca mijlocas la Euro 2008.

Gabriel Tamas a ajuns anul trecut la AJ Auxerre, dupa ce a mai trecut pe la cluburile Spartak Moscova si Celta Vigo, de unde a fost achizitionat în schimbul a 2,5 milioane de euro. Internationalul român  s-a nascut pe 18 noiembrie 1983, la Brasov si este unul dintre titularii din nationala României. Tamas a mai jucat la FC Brasov, Rapid Bucuresti, Tractorul Brasov, Dinamo Bucuresti si Galatasaray Istanbul.
Relatie speciala de prietenie cu Daniel Niculae
 

Cel mai elocvent caz al unei relatii solide dintre un impresar si  un jucator este cel dintre atacantul Daniel Niculae si impresarul Cristian Morosan. Radauteanul spune ca l-a urmarit pe actualul international timp de trei ani de zile. “Nu am lipsit de la niciun meci de-al lui, fie ca a fost vorba de echipa de club sau de nationala României. Nico este un  tip deosebit si îmi este un prieten special”. Dovada relatiilor bune dintre cei doi este prezenta lui Daniel Niculae la inaugurarea Scolii de fotbal din Radauti, în ianuarie 2007. “ Atunci a avut 8 zile de vacanta, dar a facut tot posibilul si a stat doua zile la Radauti”, spune impresarul. 
Modelul lui e Giovani Becali

De când a devenit agent FIFA, Cristian Morosan lucreaza si cu Giovani Becali. “Un om mai capabil ca Giovani în acest domeniu nu exista. Este modelul meu în aceasta privinta. As dori sa reusesc si eu sa devin la fel de cunoscut si sa prezint la fel de multa încredere în lumea fotbalului ca si el. De exemplu, daca el îi spune unui presedinte de club ca un jucator este bun, acesta nici nu mai cere fisele de meci ale fotbalistului”, ne dezvaluie Cristi Morosanu.

Cristian Morosan a fost cel care a intermediat amicalul România – Coasta de Fildes, disputat anul trecut în Franta la Le Mans. Tot el a fost cel care a adus nationala U16 a Frantei la Bucuresti, iar juniorii României U18, antrenati de Florin Cheran au jucat în Franta prin intermediul radauteanului.

Eric Duprat, unul dintre primii 8 antrenori din Franta, a fost în România pentru un schimb de experienta la echipa nationala, care s-a realizat cu ajutorul lui Cristian Morosan.

De asemenea, în toamna anului trecut, Cristian Morosan l-a sprijinit si pe ex-dinamovistul Cosmin Pascovici. Originar din Gura Humorului, acesta a trecut printr-o perioada cumplita din cauza necazului pricinuit de numeroasele interventii chirurgicale suferite de fetita sa de numai 3 ani. Pe perioada operatiilor care au fost efectuate la Paris, Cosmin Pascovici a stat într-un apartament de-al lui Ilie Nastase, dar cel care l-a mai ajutat atunci a fost si Cristian Morosan: “Ieseam seara împreuna la un restaurant, îl încurajam”.

Din actuala editie a campionatului, în Liga a V-a figureaza o noua echipa, Scoala de fotbal Radauti, care a fost înscrisa în locul formatiei Eusadi Negostina. Desi ocupa un loc nu tocmai favorabil, proiectele si ambitiile tinerilor jucatori radauteni sunt de apreciat, iar pe viitor, rezultatele nu vor întârzia sa apara. De bunul mers al activitatilor de la Scoala de fotbal din Radauti se ocupa presedintele Mihai Hrehorciuc si vicepresedintele Florin Morosan, fratele impresarului radautean.

De altfel, Cristian Morosan a fost la originea turneului international din Franta, din primavara anului 2007, efectuat de copiii de la aceasta scoala de fotbal. Acolo, jucatorii de la Scoala de fotbal Radauti au primit Trofeul Fair-Play, au vizitat cluburi din Ligue 1, precum si numeroase obiective turistice. Ei au asistat la meciul Valenciennes – Auxerre, în care, printre marcatori s-au aflat românii Florin Bratu si Daniel Niculae. Primul a oferit copiilor bilete gratis pentru a asista la meci, iar cel de-al doilea, tricouri. 

În luna mai a acestui an, cu ajutorul impresarului, amatorii de fotbal cu vârste cuprinse între 8-18 ani vor putea participa la un nou stagiu în Franta. Acesta va cuprinde meciuri oficiale, tarile participante fiind Franta, Belgia, Cehia, Polonia, Mali, Algeria si Portugalia, vizitarea a trei  cluburi profesioniste (Paris Saint Germaine Valenciennes si A.J. Auxerre), vizionarea meciurilor echipelor Valenciennes si A.J. Auxerre (dupa meciuri participantii urmând sa  primeasca autografe si tricouri de la Daniel Niculae, Gabriel Tamas si Vlad Munteanu), vizitarea  a trei orase (Paris, Auxerre, Valenciennes) si a parcului de distractii Disneyland Paris.

 
 


Intră acum și în grupul de