Caz de rabie în Zvoriștea, 13 persoane au ajuns la Spitalul Județean Suceava pentru tratament antirabic


Intră acum și în grupul de

Un caz de rabie la o bovină s-a înregistrat în comuna suceveană Zvoriştea, iar 12 persoane care au venit în contact cu animalul bolnav au fost îndrumate spre spital pentru vaccinare antirabică.

vaca

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava, medicul veterinar Vasile Semeniuc, a declarat, joi, pentru NewsBucovina că într-o gospodărie din comuna suceveană Zvoriştea a fost înregistrat, miercuri, un caz de rabie la o bovină.

El a precizat că animalul bolnav se afla în ultimul stadiu al bolii, având manifestări nervoase, iar atunci când a intrat în agonie proprietarul l-a sacrificat fără să ştie că animalul avea rabie.

Medicul veterinar sucevean a spus că în acest caz au fost recoltate probe care au fost analizate la Laboratorul DSVSA Suceava fiind depistat virusul rabic, iar în aceste condiţii s-au trimis probe la Bucureşti pentru confirmarea diagnosticului de rabie.

Semeniuc a menţionat că, potrivit relatării medicului veterinar zonal, cele 12 persoane care au intrat în contact cu animalul bolnav au fost îndrumate să meargă la spital pentru vaccinare antirabică, fiind anunţată şi Direcţia de Sănătate Publică Suceava despre acest eveniment.

Purtătorul de cuvânt al DSVSA Suceava a subliniat că în gospodăria respectivă s-a efectuat dezinfecţia locală, iar cadavrul animalului a fost dirijat spre incinerare la o firmă de specialitate.

Semeniuc a precizat că spre incinerare a fost dirijată şi o cantitate de carne provenită de la o junincă ce fusese sacrificată de proprietar anterior acestui eveniment.

Medicul veterinar sucevean a spus că în acest caz s-a declanşat o anchetă epidemiologică şi a fost anunţată şi Primăria Zvoriştea.

După confirmarea diagnosticului de la laboratorul din Bucureşti, se declară focar de rabie şi se adoptă măsurile specifice în astfel de situaţii, a mai spus Semeniuc.

Directorul medical al SJU Suceava, medicul Doina Elena Motan Ganea a declarat, joi, că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava s-au prezentat, începând de miercuri şi până joi la orele 14,00, un număr de 13 persoane care ar fi intrat în contact cu animalul bolnav.

Ganea a spus că pacienţii au fost înregistraţi şi au fost incluşi în planul de tratament antirabic pe termen lung.

Medicul sucevean a subliniat că a fost constituită o celulă de criză la nivel judeţean formată din reprezentanţi ai SJU Suceava, DSP Suceava, ISU Suceava şi DSVSA Suceava şi s-a luat legătura atât cu Ministerul Sănătăţii, cât şi cu Institutul Naţional de Boli Infecţioase “Matei Balş” din Bucureşti.

Ea a precizat că spitalul dispune de 168 de flacoane de vaccin antirabic şi urmează să fie primite în cursul serii de joi 10 fiole de ser antirabic.

Managerul SJU Suceava, economist Vasile Râmbu, a declarat, joi, că cele 10 fiole de ser antirabic sunt oferite de Spitalul Regional Cernăuţi, în spiritul bunei colaborări dintre cele două unităţi spitaliceşti.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de