Arta traditionala din Bucovina prezentata intr-o expozitie in localitatea italiana Avezzano


Intră acum și în grupul de

Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mîrza, a declarat marti, într-o conferinta de presa, ca institutia suceveana a trimis, la solicitarea filialei Abruzzo a Asociatiei românilor din Italia, o suta de oua încondeiate, mai multe martisoare, costume populare, prosoape brodate, pliante, albume cu manastirile din Bucovina. Aceste obiecte vor face obiectul unei expozitii ce va fi deschisa duminica într-o biserica din localitatea Avezzano.

Gavril Mîrza a precizat ca scopul acestei expozitii este de a prezenta în Italia adevarata fata a femeii din Bucovina.

Mai trebuie precizat ca cele doua regiuni pun în practica proiectul Donna: Tra Passato e Futuro, ce consta în realizarea unor actiuni destinate reevaluarii culturii artizanale din judetul Suceava, care este pe cale de disparitie, prin crearea unei asociatii publice, cu o implicare majoritar feminina, care sa asigure administrarea produsului artizanal de la realizare pâna în etapa de comercializare pe piata internationala.

Proiectul se va implementa cu ajutorul Complexului Muzeal Bucovina, care va pune la dispozitie atât spatiile în care se vor implementa activitatile, cât si specialistii, care vor acorda asistenta de specialitate.

În acest scop, se va realiza un atelier de lucru destinat crearii obiectelor de artizanat, în care vor fi angajati artizani din partea locului, spatiu care va functiona ca o scoala de formare pentru tinerele din judetul Suceava, interesate sa învete meserii stravechi din aceasta zona.

De asemenea, în proiect este prevazut organizarea unui han, dupa modelul hanurilor din trecut, unde sa poata fi degustate produse specifice locale si vândute produse de artizanat realizate manual.

Judetul Suceava a încheiat, în  2006, un protocol de colaborare cu regiunea italiana Abruzzo, aceasta fiind cea de-a sasea regiune europeana cu care Suceava are astfel de acorduri.


Intră acum și în grupul de