O noua editie a Festivalului National al Oualor Incondeiate de la Ciocanesti


Intră acum și în grupul de

Ce-a de a V-a editie a Festivalului National al Oualor Încondeiate de la Ciocanesti, se desfasoara în perioada 7- 9 martie. Astfel, vineri, la Muzeul National al Oualor Încondeiate din Ciocanesti, a avut loc o întâlnire a mai multor autori bucovineni: Gheorghe Pata (legenda „Oul de aur”), Gheorghe Grigoreanu, Gheorghe Vicol, în cadrul simpozionului „Arta încondeierii oului în România si în lume”. Aici, specialistii în domeniul etnografic au discutat despre arta încondeierii oului – trecut, prezent, viitor. Seara s-a încheiat cu un spectacol sustinut de taraful Scolii de Muzica „Ionica Taran” Ciocanesti, taraful Scolii de Muzica „Poienita” Poiana Stampei, precum si grupul „Fluierasul” – Brasov.

Sâmbata – 8 Martie, în a doua zi a festivalului, organizatorii – Consiliul Local Ciocanesti, Primaria Ciocanesti, Casa de Cultura „Florin Gheuca”, Centrul de Informare turistica Ciocanesti, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Suceava – au pregatit o manifestare inedita, sub genericul „Chematu-n sat cu toba”. Potrivit traditiei, sâmbata, în jurul orei 10:00, are loc parada portului traditional si va fi „dezvelit” „Oul urias”.

Tot sâmbata, va avea loc si concursul de oua încondeiate, unde deja s-au înscris peste o suta de încondeietori din toata tara, iar – pentru prima data – avem participanti si din Ucraina si Republica Moldova. Toti participantii trebuie sa fie îmbracati în costum popular.

Ca o noutate, în acest an va fi organizat si un concurs gastronomic cu preparate traditionale din oua.

Tot ca o noutate, în acest an, organizatorii au pregatit pentru tinerii care urmeaza sa se casatoreasca „Un mariaj cu aur de la Ciocanesti, într-un ou dintr-o mie de oua”. „Tinerii care vor sa-si uneasca destinele trebuie doar sa se înscrie la acest concurs, pentru a câstiga verighetele de aur, care se afla într-un ou… dintr-o mie. Verighetele de argint se vor gasi, de asemenea, într-un alt ou din cele o mie, iar pentru acestea se vor „bate” cuplurile care au împlinit 25 de ani de casatorie”, a spus primarul comunei Ciocanesti, Gheorghe Tomoiaga.

Dupa festivitatea de premiere a încondeietorilor înscrisi în concurs, este programat un spectacol extraordinar de folclor. Vor sustine recitaluri Sofia Vicoveanca, Maria Salaru, Stefan Diaconita, Pamfil Roata. Un foc de artificii si Balul „Martisorului” vor încheia cea de-a doua zi a festivalului.  

În ultima zi a Festivalului National al Oualor Încondeiate de la Ciocanesti, atât expozitia de oua încondeiate, cât si expozitia cu preparate culinare din oua, vor fi deschise pentru vânzare. În jurul amiezii, în cadrul unei consfatuiri, se va înfiinta Asociatia „Oul de aur”.

Organizatorii au pregatit, de asemenea, un spectacol în care va fi prezent Ansamblul Folcloric al Scolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Ansamblul Folcloric „Braduletul” Botos, Ansamblul Folcloric Pojorâta, Ansamblul „Bistrita Aurie” Ciocanesti, Calin Brateanu, Cristian Pomohaci, sotii Rednic, Andrada, Aurel Moldoveanu.  


Intră acum și în grupul de