LIVE TEXT: Ședința solemnă a Consiliului Județean Suceava de Ziua Bucovinei


Intră acum și în grupul de

Sedinta solemna a CJ Suceava e pe cale sa inceapa, in sala fiind prezenti consilieri judeteni, prefectul Constantin Harasim, IPS Pimen- Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, parlamentari, precum si cateva zeci de primari.

sedinta-solemna-de-ziua-bucovinei-2

Sedinta a inceput cu intonarea imnului national al Romaniei.

Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Județean Suceava:

sedinta-solemna-de-ziua-bucovinei-3

”La multi ani, Bucovina! La multi ani, Suceava! La multi ani, Romania!

Imi revine deosebita onoare sa deschid sedinta solemna in cinstea acestei zile a Bucovinei. E un moment istoric.”

La prezidiu se afla nepoata directa a lui Iancu Flondor.

sedinta-solemna-de-ziua-bucovinei-1

Sedinta are loc in sala de festivitati a Palatului Administrativ, unde au fost arborate steagurile Romaniei si Uniunii Europene.

IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților:

”Virtutea e rezultatul unor eforturi pentru a invinge ceea ce e raul. Si raul inlocuit cu ceea ce este binele. Nu putem avea viitor fara a cunoaste si a cinsti trecutul a spus Regele Mihai in fata Parlamentului tarii noastre. Se cade sa ne aplecam mai mult asupra istoriei poporului nostru si a Bucovinei.

In Parlamentul Vienez era si Eudoxiu Hurmuzachi si a avut curajul si demnitatea de roman sa spuna Imparatului ca romanii sunt nedreptatiti privind administrarea Fondului Bisericesc. Acesta e roman bucovinean.

Acum cateva saptamani am fost la Curtea Constitutionala unde am aratat ca am fost intotdeauna proprietari ai Fondului. Iar un procuror a spus ca niciodata nu am fost.Deci avem de luptat cei de aici pentru a trai prin unire ca cetateni ai acestui pamant.

Dvs. veti hotari, varsta mea e la stadiul de incheiere a socotelilor pentru ca funia s-a apropiat de par. Oricum, poporul de aici iubeste tara si e credincios. Dar singuri? Trebuie sa ai cu ce. Cultura consuma bunurile materiale si nu produce bunuri materiale. Eu ca venetic cunosc foarte bine sufletul acestui popor din Bucovina.

Cui sa vanda produsele muncii lor bucovinenii si pe cat? Pe pret de pomana? Ca sa poata si ei la randul lor ajuta cultura. Resursele tarii au fost vandute la straini de tradatori din sanul nostru. Veniturile uriase acolo merg, in afara tarii. La noi ramane ce trece printre degete.”

Flutur:

”Asa e Bucovina. E un tinut unde se sare la greu, dar e si un loc unde toleranta e la loc de cinste.”

Fostul vicepresedinte al CJ, Mihai Grozavu, tine si el un discurs despre Bucovina, din partea consilierilor judeteni.

Flutur:

”Poate e bine sa amintim ca UE discuta riricarea vizelor pentru Ucraina. Eu cred ca trebuie sa militam si sa sustinem acest lucru care inseamna porti deschise.”

Gheorghe Flutur a inmanat titlul de cetatean de onoare post-mortem nepoatei lui Iancu Flondor.

flutur-si-nepoata-lui-iancu-flondor-1 flutur-si-nepoata-lui-iancu-flondor-2


Intră acum și în grupul de