Rețea organizată de fraudare depistată de DIICOT Suceava. Șapte percheziții într-un dosar în care sunt implicați vameși ce au primit sume consistente drept mită, prejudiciul fiind de 6 milioane de euro realizat prin exporturi fictive de tutun

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Suceava  împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au efectuat, marți, șapte percheziții domiciliare pe raza judeţelor Suceava,  Botoșani,  Iași,  Teleorman,  Bihor  şi   Galați în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat  specializat în săvârşirea infracţiunilor de folosire la autoritatea vamală de documente falsificate, instigare la folosirea la autoritatea vamală de documente falsificate, abuz în serviciu,instigare la abuz în serviciu şi dare de mită.

retinere politie arest mascat

Procurorii DIICOT Suceava s-au sesizat din oficiu, în 4 august, cu privire la  faptul că în țară s-a cristalizat și a activat un grup infracțional organizat, format din cetățeni români, cetățeni ucraineni și cetăţeni ai altor state europene, care au acţionat împreună și coordonat în vederea închiderii ilicite a tranzitului vamal pentru diferite exporturi de tutun şi de produse din tutun, prin ieşirea fictivă a acestor bunuri accizabile din spaţiul comunitar.

Ulterior, după recuperarea garanțiilor vamale depuse de către comisionarul vamal din statul U.E de proveniență al produselor din tutun, acestea erau de regulă comercializate de către membrii grupării pe piața neagră europeană la preț de dumping și ca materie primă pentru fabricile ilegale de ţigarete.

Procurorii arată că membrii grupării au căutat în permanenţă să identifice mai mulţi vameşi români din punctele de trecere a frontierei Siret, Rădăuți Prut, Sculeni și Albița (toate aparținând Direcției Regionale Vamale Iași), care să fie dispuși ca în schimbul unor sume consistente de bani să își încalce atribuțiile de serviciu să închidă în fals aceste exporturi fictive de produse din tutun.

La data de 28.11.2016  procurorii  DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava  împreună cu poliţişti din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au surprins  în flagrant, pe raza municipiului Iaşi, trei cetăţeni români şi un cetăţean ucrainean, membri ai grupului infracţional organizat, în timp ce ofereau unui funcționar public,cu titlu de mită, suma de 10.000 Euro,  pentru a obține mărfuri aflate în tranzit vamal.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe bunuri şi înscrisuri cu valoare probatorie în cauză

În cauză a fost produs un prejudiciu de aproximativ 6 milioane de euro, iar la sediul DIICOT – ST Suceava au fost aduse,în vederea audierii, șapte persoane.

În acest caz suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

În cauză s-a cooperat cu Autoritatea Națională a Vămilor din cadrul A.N.A.F. şi  Poliția de Frontieră, iar acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii de Jandarmi București.