Cod Galben de ninsori viscolite în zonele de munte, nordul şi centrul ţării. Polei și vânt puternic în restul regiunilor

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri o atenționare Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ şi viscolite în zonele de munte, nordul şi centrul ţării, valabilă de joi, la ora 17.00 și până vineri, la ora 08.00.

Potrivit meteorologilor, începând din după amiaza zilei de joi și până vineri dimineață, aria ninsorilor va cuprinde treptat toate zonele de munte, precum şi regiunile nordice şi centrale. Îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Apuseni, cantităţile de precipitaţii vor depăşi local 20…25 l/mp, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent.


Vântul va prezenta intensificări temporare, cu viteze la rafală de 50…60 km/h şi, mai ales în zona montană înaltă, peste 65…75 km/h, viscolind ninsoarea şi reducând semnificativ vizibilitatea.

temp_judete_loi7t5brq25oe4509l243h964qjpge4c_15

În Banat şi Crişana se vor semnala precipitaţii mixte, ce vor favoriza, pe arii restrânse, formarea poleiului.

Totodată, meteorologii informează că începând de vineri dimineață și până sâmbătă la ora 02.00, va intra in vigoare o nouă atenționare Cod Galben.

Astfel, în intervalul menţionat, vor fi perioade de timp în care vântul va avea intensificări în Crişana, Banat, Oltenia şi Muntenia, iar în seara zilei de vineri, 2 decembrie şi în prima jumătate a nopţii de vineri spre sâmbătă (2/3 decembrie), mai ales în Dobrogea şi în sudul şi centrul Moldovei. Rafalele vor depăşi 55…65 km/h şi pe arii restrânse 70…75 km/h. Local, în aceste regiuni se vor semnala precipitaţii mixte care vor favoriza formarea poleiului.

temp_judete_h8ul7d44lsp39s7bbpn645erohfrc2sf_42


 În nordul şi centrul ţării, dar mai ales în zonele de munte va continua să ningă însemnat cantitativ, iar vântul va avea intensificări susţinute, viscolind şi troienind zăpada.


  Îndeosebi în zona înaltă a Carpaţii Meridionali, vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m.