Amendă de peste un milion de lei aplicată unei firme de lactate din județul Suceava pentru trucarea unor licitații „Laptele și cornul” în 2010 și 2011

Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii producătoare de lactate cu amenzi în valoare totală de 8.591.540 lei aproape două 9 milioanne euro pentru trucarea unor licitaţii organizate în anii 2010 şi 2011, în judeţele Giurgiu, Ialomiţa şi Dolj, în cadrul Programului Cornul şi Laptele.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenței Dorna SA a fost sancționată cu 1.020.891 lei. Cea mai mare amendă a primit Albalact SA fiind sancționată cu 4.953.725 lei.

Totodată au fost amendate Simultan SRL cu 2.215.758 lei;  Lacta SA – 261.306 lei și  Deltalact SA – 139.860 lei.

În urma investigaţiei, Consiliul Concurenţei a constatat că pe parcursul licitaţiilor, cele cinci companii au acţionat concertat, în sensul că, în prima etapă au depus oferte pentru toate loturile scoase la licitaţie de autorităţile contractante, iar în etapa a doua, de licitaţie electronică, şi-au împărţit loturile pentru care au licitat, se arată în comunicat.

Concret, în cadrul fiecărei licitaţii, în etapa de licitaţie electronică, fiecare ofertant şi-a ales unul sau două loturi pentru care a acţionat, ceilalţi ofertanţi nelicitând pentru acestea. În acest fel, au licitat doar pentru loturile pe care ştiau că le vor câştiga, eliminând concurenţa.

„O licitaţie este eficientă din punct de vedere al preţurilor şi calităţii bunurilor ofertate numai în condiţii de concurenţă reală. În această situaţie, ofertanţii au acţionat în mod concertat:contractele au fost adjudecate prin rotaţie, fiecare dintre cele cinci companii, câştigând cel putin un contract în cadrul fiecărei licitaţii”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Două din cele cinci companii, Albalact SA şi Simultan SRL, au recunoscut săvârşirea fapteianticoncurenţiale şi, ca urmare, amenda a fost redusă cu un procent de 20% din nivelul de bază.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în fapte anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, în felul acesta, putând beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor, se mai arată în comunicat.(N.B.)