Drumul de mare viteză București-Siret, inclus în programul Centenar, potrivit unei note de informare discutată în Guvern


Intră acum și în grupul de

Sub egida „Programului Centenar” vor intra proiecte majore de infrastructură din domeniile culturii, educaţiei și cercetării, sănătăţii, transporturilor, societăţii informaţionale, digitalizării administraţiei, pe care Executivul le consideră priorităţi importante pentru dezvoltarea României a anunțat, Guvernul într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, sunt incluse proiectele România Educată; Relansarea Învăţământului Tehnic şi Profesional în Sistem Dual; România Competitivă; construcţia Spitalelor Regionale de Urgenţă din Iaşi, Cluj şi Craiova; programele de Modernizare a Infrastructurii Spitaliceşti (amplasament nou pentru Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „Profesor Dr. C.C. Iliescu şi extinderea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Maria Sklodowska Curie”), dar și autostrăzile ce leagă provinciile istorice, respectiv Piteşti – Sibiu şi Iaşi – Târgu Mureş, precum şi Drumul de Mare Viteză de pe Coridorul 9 (Bucureşti – Siret)

Guvernul arată că a discutat despre Programul Centenar, în contextul în care Departamentul de specialitate a prezentat Executivului o Notă de informare.

„O parte dintre aceste proiecte se află deja în derulare, altele vor fi inițiate pe parcursul următorilor doi ani, astfel încât, la momentul aniversării Centenarului şi în momentul preluării, de către România, a preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019, acestea să poată exprima parcursul modern şi european al țării noastre”, se arată în comunicat.

”Este vorba despre proiecte pe care ni le asumăm la nivel naţional (…) și le dedicăm centenarului, tocmai pentru a face legătura între sacrificiile din trecut şi România modernă din viitor pe care ne-o asumăm în momentul de faţă”, declara premierul Dacian Cioloș la finele lunii octombrie a.c., când s-a dat startul evenimentelor dedicate Centenarului, menționează Guvernul.

Includerea altor proiecte şi programe sub egida “Programului Centenar” se va face de către Guvernul României, la propunerea Departamentului Centenar.

Suplimentar, acest departamentul va organiza, împreună cu celelalte instituții instituțiile implicate în gestionarea “Programului Centenar”, un grup interministerial și interinstituțional de monitorizare a progreselor și va elabora rapoarte trimestriale care vor fi înaintate Președinției, Cancelariei Prim-ministrului și președinților Camerei Deputaților și Senatului, se arată în comunicat.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a subliniat faptul că anunțul Guvernului dovedește odată în plus că drumul de mare viteză București – Suceava – Siret va fi inclus în programul Centenar și că din 2017 va deveni realitate.

„Această veste cred că spulberă neîncrederea și a celor ce se îndoiesc de începerea lucrărilor anul viitor. S-a adeverit și ce am spus zilele trecute, că Ucraina va avea vize libere cu statele din UE, motiv pentru care salut în mod deosebit decizia Guvernului de a include în Programul Centenarului Marii Uniri acest mare proiect pentru județul Suceava și nordul Modovei. Asta arată că Guvernul Cioloș dă importanța cuvenită Bucovinei, și acum o unește cu ța printr-un drum expres de mare viteză. Bravo și mulțumesc!”, a declarat Gheorghe Flutur.

Ministerul Transporturilor a început procedura de avizare a porțiunii Ploiești-Pașcani, iar recent a anunțat că în 2017 ar urma să realizeze proiectul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru tronsonul Pașcani-Siret.

Tronsonul Pașcani-Siret este prevăzut să intre în execuție, potrivit Master Planului General de Transport în anul 2022, dar președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a cerut devansarea termenelor întrucât circulația în zonă este intensă și este necesară infrastructură rutieră modernă.

 


Intră acum și în grupul de