Managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu:Înfiinţarea unui spital de pediatrie este oportună, însă proiectul trebuie susţinut şi de autorităţile locale şi judeţene


Intră acum și în grupul de

Managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că în strategia de dezvoltare a unităţii spitaliceşti este oportună includerea unui proiect de înfiinţare a unui spital de pediatrie care să ofere o gamă mai largă de servicii medicale pentru copii arătând că realizarea unui astfel de obiectiv presupune nu doar asigurarea infrastructurii şi a dotării, ci şi atragerea specialiştilor pediatri.

Rîmbu a spus că înfiinţarea unui astfel de spital este necesară în judeţul Suceava însă poate fi realizată doar cu susţinerea financiară a autorităţilor locale şi judeţene întrucât implementarea unui asemenea proiect ar depăşi posibilităţile finaciare ale SJU Suceava.

Managerul SJU Suceava este de părere că trebuie efectuat un studiu de fezabilitate şi după acest prim pas să fie “ aruncată” pe piaţă o asemenea provocare.

 El a subliniat că într-o vizită recentă efectuată la Cernăuţi a fost impresionat de gama diversificată de servicii medicale care se acordă pacienţilor internaţi la Spitalul de copii de acolo, dar şi de activitatea specialiştilor, unii dintre ei având stagii de perfecţionare în clinici de prestigiu din Austria.
Rîmbu a mai spus că în condiţiile înfiinţării unui spital de pediatrie la Suceava, dacă va fi nevoie, ar putea fi încheiat un parteneriat de colaborare cu spitalul cernăuţean.

La rândul său, medicul primar Florin Filip, şeful Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Infantilă din cadrul SJU Suceava a declarat că problemele legate de asistenţa medicală pediatrică şi chirurgicală sunt “extrem de complexe” arătând că înfiinţarea unui spital de pediatrie presupune pe lângă resursa materială, care este deosebită, şi o resursă umană „foarte bine pregătită şi extrem de complexă”.

“Dacă vrei să tratezi copii de cancer, ai nevoie în primul rând de un oncolog pediatru, ai nevoie de un radioterapeut pediatru care lucrează cu copilul, ai nevoie de un pediatru, ai nevoie de Terapie Intensivă, ai nevoie de chirurgie. Sigur că sunt convins că va fi din partea conducerii, şi a existat dintotdeauna, cea mai mare deschidere, dar lucrurile sunt extrem de delicate şi trebuie să fie realizate pe bază de acreditare, de protocoale”, a spus medicul Florin Filip.

(Liliana Bujdei)


Intră acum și în grupul de