Şapte din cele 26 de secţii şi laboratoare ale SJU Suceava au medici şefi noi, iar cele mai multe secţii vor fi conduse, în continuare, de actualii coordonatori

Managerul SJU Suceava, Vasile Rîmbu, a declarat, miercuri, că 17 din cele 18 posturi de medic şef de secţie, scoase la concurs într-o primă etapă, au fost deja ocupate după ce candidaţii au promovat probele scrise şi practice, precum şi de evaluare a proiectului managerial, iar contractele de administrare a secţiilor  urmează să fie încheiate pentru o perioadă de trei ani.

El a spus că pentru Secţia de Neurochirurgie şi pentru Laboratorul de Anatomie patologică din cadrul spitalului sucevean urmează să fie organizat concurs în luna ianuarie 2017 pentru ocuparea funcţiilor de medic şef, fiind solicitat sprijinul UMF Iaşi, astfel încât din comisiile de concurs să facă parte şi medici primari din specialităţile respective.

Rîmbu a precizat că alte două posturi de medic şef au fost ocupate în prima parte a anului 2016, respectiv la Secţiile de Cardiologie şi Psihiatrie, iar pentru Secţiile de Pediatrie şi Balneologie şi Recuperare medicală nu s-a înscris nici un candidat, actualii medici şefi interimari neîndeplinind condiţiile pentru participarea la acest concurs.

Astfel, funcţia de medic şef al Secţiei de Gastroenterologie va fi ocupată de Dorin Achiţei, absolvent al UMF Iaşi, doctor în ştiinţe medicale, având competenţe în endoscopia digestivă diagnostică, competenţe în endoscopia digestivă terapeutică şi competenţe în ecografie abdominală.

 Noul medic şef al Secţiei de Medicină internă este Rodica Dascălu, absolvent al UMF Iaşi, medic primar de medicină internă, cu competenţe în ultrasonografie generală, iar medicul şef al Secţiei de Cardiologie este Titel Cojocaru, medic primar cardiolog, cu o experienţă profesională îndelungată.

Secţia de Diabet, Boli de Nutriţie şi Metabolism va fi condusă, în continuare, de Gabriela Creţeanu, medic primar, doctor în ştiinţe medicale, fondatorul Centrului Judeţean Antidiabetic, iar Secţia de Neurologie va fi condusă tot de medicul primar neurolog Daniela Neagu, ce are competenţe atât în electroencefalografie, cât şi în managementul serviciilor de sănătate, în timp ce Secţia de Chirurgie Generală va fi condusă de medicul primar chirurgie generală Valeriu Gavrilovici, doctor în ştiinţe medicale, cel care a asigurat interimatul la conducerea secţiei după pensionarea medicului chirurg Sorin Hîncu.

Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Infantilă va fi coordonată tot de medicul primar de chirurgie pediatrică şi ortopedie pediatrică Florin Filip, doctor în ştiinţe medicale, iar Secţia de Ortopedie şi Traumatologie va fi condusă, în continuare, de medicul primar ortoped Răzvan Bandac, ce are competenţe în endoprotezarea de şold, de genunchi şi în artroscopie.

Noul medic şef al Secţiei de Urologie este Nicolae Stoican, medic primar urolog cu competenţe în ultrasonografie generală şi în litotriţie extracorporală, iar medicul şef interimar al Secţiei de Pediatrie este medicul specialist pediatru Elena Tătăranu.

Medicul primar obstetrică-ginecologie Cristian Anton Irimie, care profesează în SJU Suceava din anul 1978, fost director al spitalului, dar şi al DSP Suceava, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în perioada 2009-2012, va coordona, în continuare, Secţia de Obstetrică-Ginecologie.

Secţia ORL va fi coordonată tot de medicul primar Cornel Constantin Dumitrescu, care ocupă funcţia de medic şef din anul 2000, iar Secţia de Oftalmologie va fi condusă, în continuare, de medicul primar Georgeta Martiniuc, care profesează în SJU Suceava din anul 1980.

Secţia de Psihiatrie este condusă de medicul Irina Manuela Bălăuţă, iar Secţia de Pneumologie este coordonată, în continuare, de medicul primar Maria Muha.

Secţia de Reumatologie este coordonată tot de medicul primar Georgeta Belibou, cea care s-a aflat la conducerea secţiei de 20 de ani, iar noul medic şef al Secţiei de Neonatologie este medicul primar Dana Murariu.

Secţia de Anestezie Terapie Intensivă va fi coordonată, în continuare, de medicul primar Dorin Stănescu, doctor în ştiinţe medicale, cel care a ocupat între anii 1997-2001 funcţia de director medical al Spitalului Judeţean Suceava, iar între anii 2004-2005 funcţia de preşedinte director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava.

Medicul şef al Secţiei de Boli Infecţioase este medicul primar Corina Stănescu, iar Secţia de Balneofizioterapie va fi condusă în continuare de medicul primar Zoia Irimie, care profesează la spitalul sucevean din anul 1978, având competenţe şi în domeniul osteoporozei.

Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală va fi coordonat de medicul primar Adrian Tătăranu, iar Laboratorul de Anatomie Patologică de medicul primar Andreea Botezan, care ocupă această funcţie din anul 2014.

Recent înfiinţata Secţie de Neurochirurgie va fi coordonată, în continuare, de medicul primar neurochirurg Anatolii Buzdugan, care profesează la spitalul sucevean din anul 2000,  iar Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul SJU Suceava va fi coordonată, în continuare, de medicul primar Liviu Cîrlan, ce are competenţe în ecografie, termografie medicală, în management sanitar, fiind specializat şi în gastroenterologie.

Şeful Secţiei de Nefrologie va fi în continuare  medicul primar de medicină internă şi nefrologie Mihai Ardeleanu, doctor în ştiinţe medicale, cel care a contribuit la deschiderea Staţiei de Hemodializă la Suceava şi a Centrului de Dializă Suceava, în prezent fiind şi purtător de cuvânt al SJU Suceava, dar şi redactor-şef al publicaţiei de ştiinţă şi cultură medicală “Bucovina medicală”, publicaţie trimestrială a SJU Suceava.

În Spitalul Judeţean de Urgenţă “Sf. Ioan cel Nou” Suceava funcţionează, în prezent, 26 de secţii şi laboratoare.

(Liliana Bujdei)