Afaceri ilegale cu lemn, protejate de șeful Postului de Poliție Moldovița. Bărbatul a fost săltat în urma unor percheziții și reținut de procurorii suceveni


Intră acum și în grupul de

La sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au fost aduse, miercuri, la audieri în urma unor percheziții, opt persoane, dintre care cinci suspecți într-un dosar privind afaceri ilegale cu lemn. Printre aceștia se afla și șeful Postului de Poliție Moldovița, agentul de poliţie Vasile  Solcan-Niga.

Potrivit Parchetului de le lângă Tribunalul Suceava perchezițiile au fost efectuate de echipe coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, constituite din lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie şi din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, cu sprijinul Gărzii Forestiere Suceava şi al Direcţiei Silvice Suceava şi al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, în 13 locaţii, printre care sediul Postului de Poliţie Moldoviţa, domiciliile unor persoane fizice şi sediile unor persoane juridice.

Procurorii au dispus după audieri punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de agentul de poliţie Vasile Solcan-Niga, şeful Postului de Poliţie Moldoviţa, pentru șase infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, pentru efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în formă continuată, pentru infracţiunea de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi pentru infracţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane care nu posedă permis de conducere, în formă continuată.

Ulterior, agentul de poliţie a fost reținut pentru 24 ore, alături de suspecţii Luiza Maria Tcaci şi Liviu Ilie Ruscan pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite şi pentru complicitate la efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană.

Procurorii au dispus cercetarea sub controlul judiciar faţă de Vasile Ionuţ Craiuț pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, precum şi pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, în formă continuată, iar Florentin Andrei Saghin este cercetat în stare de libertate pentru instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

În urma cercetărilor s-a stabilit că în noaptea de 5 noiembrie 2016, Liviu Ilie Ruscan a încărcat material lemnos într-un camion, de la locuinţa lui Luiza Maria Tcaci şi l-a transportat la banzicul pe care îl deține polițistul Vasile Solcan Niga.

Șeful de post, aflat în timpul serviciului, fapt cunoscut de Tcaci şi Ruscan, a coordonat transportul, a sprijinit și protejat activitatea ilicită, facilitând obținerea unor foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, susțin procurorii.

Anchetatorii mai arată că în noaptea de 9 spre 10 noiembrie, Ruscan a încărcat material lemnos de la gaterul din comuna Frumosu, localitatea Dragoşa, deţinut de agentul de poliție Solcan-Niga şi l-a transportat la o societate comercială din comuna Vama.

Și în acest caz, polițistul, aflat în timpul serviciului, a coordonat transportul pentru care nu existau documente de  proveniență sau aviz de însoțire a mărfii.

Ulterior, în seara de 26 noiembrie, polițistul, aflat în timpul serviciului, a asigurat traseul pentru Florentin Andrei Saghin, care cunoştea acest aspect şi care transporta material lemnos pe un traseu rutier pentru care nu avea documente de însoțire.

În aceeași seară, Luiza Maria Tcaci a încărcat material lemnos pentru care nu existau documente de provenienţă, iar în timpul acțiunii de încărcare a materialului lemnos şi de transport a acestuia pe drumurile publice fără avize de însoţire, Tcaci a ţinut legătura cu polițistul Solcan Niga pe care l-a informat cu privire la locaţia şi activităţile pe care le efectuează, lucrătorul de poliţie aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, iar acesta şi-a încălcat atribuţiile de serviciu, evitând efectuarea de controale în zona indicată pentru depistarea unor fapte de asemenea natură.

Anchetatorii mai arată că în data de 1 decembrie,  s-a încărcat din pădure, într-un camion, material lemnos pentru care nu existau documente legale, la încărcare asistând Luiza Maria Tcaci, care a cubat materialul lemnos, rezultând cantitatea de 43,20 metri cubi, pe care a comercializat-o, obţinând suma de 10.800 lei.

Tcaci l-a informat despre această acțiune pe polițistul Solcan Niga  şi acesta, deşi se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a dispus nici una din măsurile legale care s-ar fi impus în cauză.

Procurorii precizează că tot în data de 1 decembrie, șeful de post din Moldovița a fost informat că prin 112 s-a reclamat tăierea ilegală de arbori dintr-o parcelă de pădure, iar în aceste condiții, deşi informaţia pe care o deţinea nu era destinată publicităţii, el l-a anunțat pe cel care lucra pe un TAF în zona respectivă, avertizându-l că va ajunge în zonă și i-a spus să abandoneze tot ce are acolo şi să fugă, astfel că în momentul în care lucrătorul de poliţie a ajuns la faţa locului împreună cu persoana care a formulat sesizarea şi cu colegul său de echipaj nu a mai fost găsită nicio persoană.

Ancheta a mai relevat că în cursul anului 2016, agentul de poliție Vasile Solcan-Niga, a desfăşurat în mod continuu operaţiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplinește, respectiv cu funcţia de agent de poliţie desfășurând activități comerciale cu material lemnos, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. Acesta a fost sprijinit de Luiza Maria Tcaci ce îi procura material lemnos fără documente de proveniență și îl ajuta să efectueze operațiuni de vânzare/cumpărare a materialului lemnos.

Procurorii mai arată că în polițistul a încurajat un bărbat să conducă mașina deși știa că nu are permis. Astfel, în  26 noiembrie Vasile Ionuț Craiuț s-a urcat la volanul unui autoturism pentru a-l duce acasă pe polițistul Vasile Solcan-Niga și, în timp ce circula pe raza localității Dragoșa din comuna Frumosu, Craiuț i-a spus lui Solcan-Niga că a fost oprit în trafic de către un lucrător de poliţie și că deşi știa că Craiuț conducea autovehiculul fără a avea permis de conducere, șeful de post nu numai că nu a luat măsurile legale pentru constatarea infracțiunii și înregistrarea cauzei penale, dar l-a și încurajat să conducă în continuare și chiar să nu oprească vehiculul în condițiile în care va fi identificat din nou în trafic.

De asemenea, în luna noiembrie 2016, în cinci date diferite,  polițistul Solcan-Niga i-a încredinţat lui Craiuț o mașină pentru a o conduce pe drumurile publice. (N.B.)

 


Intră acum și în grupul de