Banii din vânzarea unui teren obținuți de un bărbat din Șaru Dornei furați de doi tineri cu care acesta a băut. Hoții, prinși în Beclean


Intră acum și în grupul de

Doi tineri, unul de 14  ani și un altul de 24 de ani i-au furat unui sucevean din comuna Șaru Dornei 9000 de lei bani proveniți din vânzarea unui teren, polițiștii depistându-i pe hoți, a doua zi, în gara Beclean cu o mare parte din sumă asupra lor.

Potrivit Poliției Județene Suceava, un bărbat de 63 de ani din comuna suceveană Șaru Dornei, a reclamat, vineri, că i-a fost furată suma de 9000 de lei.

Polițiștii au stabilit că bărbatul locuiește împreună cu sora sa pe raza comunei Șaru-Dornei, iar joi a primit o sumă de bani pe care a împărțit-o cu aceasta, ca urmare a vânzării unui teren.

În cursul zilei de vineri el a consumat băuturi alcoolice pe raza satului, iar în apoi  a mers la locuința sa împreună cu doi tineri pe care îi ştia din vedere ocupându-se cu comerţul ambulant pe raza judeţelor Suceava şi Bistriţa Năsăud.

Bărbatul le-a solicitat acestora să-l ajute la stivuirea unor lemne, iar după ce au lucrat circa o oră, i-a invitat pe cei doi în locuință și a consumat împreună doi litri cu vin. Ulterior a adormit pe un pat din dormitorul locuinței, iar când s-a trezit a constatat că nu mai avea asupra sa suma de 9.000 lei ce o ținea într-un buzunar de la cămașă.

Polițiștii au dispus de îndată măsuri specifice, instituind filtre rutiere şi sporind activităţile de patrulare, inclusiv în zona gărilor.

Totodată, poliţiştii judiciarişti au intensificat măsurile investigative,  stabilind că cei doi suspecți, un tânăr de 24 de ani, din orașul Broșteni și un adolescent de 14 ani din județul Harghita, însoţiți de alte persoane au părăsit municipiul Vatra Dornei cu trenul, deplasându-se către judeţul Bistriţa Năsăud.

Astfel, sâmbătă, în gara din oraşul Beclean din judeţul Bistriţa Năsăud, polițiștii i-au identificat pe cei doi suspecți și alte șapte persoane, unii minori, toți din aceeași familie, iar în urma percheziţiei corporale, asupra acestora a fost găsită şi ridicată suma de 8.806 lei, a cărei provenienţă nu a putut fi justificată.

Toate cele nouă persoane au fost conduse la sediul Secţiei 15 Poliţie Rurală Vatra Dornei, unde, în urma cercetărilor s-a stabilit că membrii acestei familii practică vânzarea ambulantă de produse textile şi cerşetoria pe raza mai multor localităţi din judeţele Suceava şi Bistriţa Năsăud, se împart în grupuri de 3-4 persoane în care se include şi un minor şi se cazează temporar la diferite persoane.

În aceste condiții,  profitând de faptul că bărbatul de 63 de ani se afla sub influența băuturilor alcoolice și ulterior a adormit, cei doi i-au furat 9.000 lei, după care au plecat.

Persoanei vătămate i-a fost restituită suma de 8.806 lei. Cercetările sunt continuate de poliţişti pentru stabilirea întregii activităţi infracţionale.

 

Poliția Suceava arată că infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte (ca fiind turişti, având probleme medicale, vânzare de obiecte, etc.) culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare. Deseori activitatea infracţională se desfăşoară în mai multe zile, după documentarea cu privire la anumite persoane, zone şi locaţii, trecându-se la săvârşirea infracţiunii propriu-zise.

               Deşi cazurile privind furturile prin împrietenire sau înşelăciunile prin diverse moduri de operare au fost intens mediatizate împreună cu recomandări preventive, în continuare unele persoane, în special persoanele vârstnice tratează superficial această problematică, generând un risc victimal crescut.

 

Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.

Un alt tip de înşelăciune îl reprezintă vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu. Aceste obiecte reprezentând diverse tigăi, covoare, perdele etc. sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în  locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din casă.

De aceea Poliția recomandă cetăţenilor să nu dea curs unor astfel de oferte care, de         cele mai multe ori sunt la preţuri foarte mari şi calitate mică.

„De asemenea nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.

Tuturor celor care au de făcut diverse reparaţii în gospodărie, le recomandăm să angajeze firme autorizate şi să nu se încreadă în preţul mic oferit de aceste persoane.

Aveţi grijă în perioada următoare la cetele de urători şi colindători care nu sunt din localităţile dumneavoastră! Nu îi lăsaţi să vă strice sărbătorile şi asiguraţi-vă bine locuinţele!

              În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!”, arată IPJ Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de