Flutur după preluarea președinției Regiunii Nord Est: Trebuie să avem o gândire comună și să prioritzăm lucrurile eficient, inteligent și să acoperim toate județele și toate localitățile din regiune


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a preluat, luni, președinția Consiliului de Dezvoltare Regională Nord Est pentru anul următor, vicepreședinte al acestei structuri fiind președintele CJ Botoșani, Costică Macaleți.

Fostul președinte al organismului consultativ al regiunii nord est, președintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat în conferința de presă organizată împreună cu Gheorghe Flutur, că speră ca noul an să înceapă absorbția de fonduri europene pe noua finanțare europeană 2014-2020 și că vor fi lansate ghidurile în baza cărora se pot depune cererile de finanțare din partea UE.

„Acesta va fi cadrul general în care se va desfășura președinția Consiliului”, a spus Buzatu.

El și-a exprimat încrederea că atitudinea de colaborare care a dominat reuniunile consiliului în ultimul an să continue și în anii următori.

„Există și o atitudine corespunzătoare, există și capacitate de absorbție pentru că avem experiență”, a spus Buzatu.

Noul președinte al CDRNE, Gheorghe Flutur, a explicat că la ședința de luni s-a analizat exercițiul financiar încheiat, 2007-2013,  un mandat în care Agenția de Dezvoltare Nord Est este campioană la absorbție, de aproape 95 la sută, reprezentând circa 600 de milioane de euro.

„Ca preocupări pentru perioada următoare este recuperarea timpului pierdut pe finanțarea 2014-2020. Sunt întârzieri în special în aprobarea ghidurilor și trebuie să ne regăsim cadența pentru a nu pierde noi, ADRNE, o serie de fonduri pentru perioada care urmează. Imediat după sărbători ne vom întâlni să stabilim un grafic lunar și modul de lucru pentru rezolvarea unor probleme”, a anunțat Flutur principiile președinției sale.

El a spus că reprezentanții județelor din regiunea nord est au discutat parteneriate și lărgirea sferei de parteneriate cu universitățile din regiunea nord est, cu mediul de afaceri, cu camerele de comerț.

„Vrem să avem o abordare pragmatică pentru încurajarea mediului de afaceri în perioada care urmează”, a spus Flutur.

Președintele CJ Suceava a mai anuțat că va solicita discuții ale responsabililor cere gestionează fonduri europene, atât cele pe POR, dar și pe dezvoltare rurală, PNDL sau fonduri transfrontaliere.

„Trebuie să avem o gândire comună și să prioritzăm lucrurile eficient, inteligent și să acoperim toate județele și toate localitățile din regiunea nord est”. a spus Flutur.

Președintele Consiliului Regional NE a spus că își propune o abordare curajoasă pentru perioada următoare în vederea atragerii de fonduri europene.

„Încercăm o abordare pragmatică și curajoasă pentru regiunea nord est”, a spus Flutur.

El a spus că una din inițative este realizarea unor parteneriate între regiunea nord est și regiuni din alte țări ale UE, pe tipul grupurilor locale de acțiune(GAL) și să fie constituite „macro GAL-uri” astfel ca regiunea nord est să colaboreze pe proiecte comune cu alte regiuni din UE, cum ar fi regiunea Schwaben din Germania.

Flutur a arătat că ar urma să fie promovate proiecte pe domenii care pot fi bine dezvoltate cum ar fi agricultură, industrie alimentară, turism, biotehnologie, IT sau protecția mediului.(N.B.)


Intră acum și în grupul de