Poliția Suceava verifică toți comercianții de articole pirotehnice prin acțiunea „Foc de artificii”. Sute de petarde confiscate din mașina unui bărbat din Dumbrăveni

Poliţiştii suceveni derulează în această perioadă acţiunea  „Foc de artificii”,  în vederea prevenirii  producerii unor evenimente negative cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură cum ar fi răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri, dar şi prevenirii, identificării şi sancţionării faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice.

Astfel, zilnic sunt efectuate controale şi verificări la unităţi economice dar şi în zone pretabile pentru comercializarea unor astfel de produse în vederea identificării celor care încalcă prevederile legale.

În această acțiune, în cursul după amiezii de marți polițiști din cadrul Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase – I.P.J. Suceava, au identificat în parcarea unui hipermarket din municipiul  Suceava, pe  un bărbat de 44 ani, din comuna Dumbrăveni, care deţinea asupra sa, în autoturismul proprietate, 200 petarde din categoria  F4, acestea fiind  ridicate.

În urma verificărilor  s-a constatat  că  bărbatul nu deţine autorizaţie pentru a efectua activităţi  de comerţ  cu  articole pirotehnice, motiv pentru care  bunurile menţionate au fost ridicate în vederea continuării  cercetărilor. În acest caz cauză  s-a  întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii  de ,,orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”.

Poliția Suceava arată că în perioada sărbătorilor de iarnă  2016/2017,  Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava , prin  structura specializată  Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase ,  va organiza acţiuni  de control  în  vederea identificării şi sancţionării agenţilor economici  dar şi a persoanelor fizice care încalcă legea comercializând fără drept către populaţie articole pirotehnice interzise.

Conform art. 37 din Legea 126/1995 republicata, „orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an”.

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.

 

Persoanele care produc, deţin, transferă sau comercializează articole pirotehnice precum şi persoanele care folosesc obiecte pirotehnice pentru scopuri tehnice    au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea inspectoratului teritorial de muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau inspectoratul judeţean de poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz”

Persoanele fizice nu au dreptul sa deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască explozivi de uz civil sau articole pirotehnice, sub sancţiunea răspunderii penale, daca nu fac dovada calităţii de artificier sau pirotehnician  autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică, autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale, cu excepţia articolelor  pirotehnice din categoria 1 si P1 , ce pot fi deţinute si utilizate de persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani, arată Poliția Suceava.

În vederea prevenirii producerii unor evenimente negative, a  sancţionării persoanelor care în scopul obţinerii  unor venituri  facile prin care se eludează  legea pun în pericol sănătatea şi integritatea corporală a copiilor noştri,  poliţia suceveană doreşte  implicarea activă a tuturor cetăţenilor şi sesizarea  organelor de poliţie a  faptelor ce pot constitui  ilegalităţi la regimul  articolelor pirotehnice.(N.B.)