Muzeul Bucovinei a finalizat proiectul ”Să ne cunoaștem muzeele – schimb de experiență și bune practici”


Intră acum și în grupul de

Muzeul Bucovinei, în parteneriat cu Muzeul Național Liechtenstein, a implementat în perioada august – decembrie 2016 proiectul ”Să ne cunoaștem muzeele – schimb de experiență și bune practici”.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Bucovinei, proiectul a fost finanțat din Granturi SEE și Norvegiene 2009-2014, în cadrul Programului RO01 –  Asistență Tehnică și Fondul Bilateral la Nivel Național – Măsura II: ARII PRIORITARE – Cooperare Culturală din Fondul pentru Relații Bilaterale. Valoarea grantului acordat este de 58.490 lei.

”Dintre rezultatele proiectului amintim: șapte specialiști din muzee, din România și Liechtenstein, informaţi privind conservarea și valorificarea patrimoniului muzeal și activitatea instituției muzeale; un schimb de experiență organizat cu două vizite de studiu desfășurate la muzeele din Suceava și Vaduz; transfer de cunoştinţe şi de know-how în conservarea patrimoniului și utilizarea tehnicilor digitalemonitorizare depozite de colecții, digitizare patrimoniu mobil, dezvoltarea audienței publicului – proiecte cultural educative și managementul cultural al colecțiilor și muzeelor; reţea muzeală de cooperare europeană bilaterală creată între operatorii culturali implicaţi, Muzeul Bucovinei și Muzeul Național Liechtenstein; o mie de pliante de prezentare ale proiectului de informare/conştientizare a opiniei publice/vizitatorilor de muzeu diseminate la Suceava și Vaduz”, arată sursa citată.

În comunicat se mai precizează că în cadrul proiectului, în perioada 5 – 6 decembrie 2016, la Vaduz și respectiv 9 – 10 decembrie 2016 la Suceava, au fost organizate la sediul muzeelor partenere două vizite de studiu ale specialiștilor din muzeele partenere.

”Conform Agendei vizitelor de studiu au fost prezentate și analizate o serie de subiecte precum: Conservarea patrimoniului și utilizarea tehnicilor digitale, Metode de dezvoltare a audienței publicului și Managementul muzeal și administrația muzeală. Vizitele de studiu au permis specialiştilor implicați să cunoască, în mod reciproc și cu rezultate benefice de ambele părți, activitatea muzeelor partenere și să-și îmbunătățească,în mod simțitor, prin schimbul de idei, experienţe şi bune practici domeniul profesional în care activează.

Acţiunea a favorizat întărirea relaţiilor bilaterale între Muzeul Bucovinei și Muzeul Național Liechtenstein și strângerea de relaţii de colaborare profesionale între specialiştii din muzee. Activitățile proiectului au fost un excelent prilej de a cunoaşte nemijlocit experienţe de succes în domeniul activității muzeale și de a lua contact cu profesionişti din domeniu, contacte care s-au materializat în dezvoltarea de noi proiecte. Astfel, în perioada 2017 – 2019, cele două muzee partenere vor realiza împreună, proiecte expoziționale comune, fiind planificate o serie de expoziții temporare ale Muzeului Național Liechtenstein la Suceava și ale Muzeului Bucovinei la Vaduz”, se arată în comunicatul Muzeului Bucovinei.

Proiectul ”Să ne cunoaștem muzeele – schimb de experiență și bune practici” a primit finanțare în valoare de aproximativ 13.000 euro din Granturile SEE și Norvegiene 2009-2014.


Intră acum și în grupul de